2018-03-06
宇治抹茶蛋捲今日帶小朋友嚟黃埔學嘢,黃埔新開咗有一個叫九號水產嘅地方,裏面全部都係食肆,咁我哋就去試下啦!去了一間叫做'宏'嘅食店,佢好似啲甜品好出名,特別係佢啲抹茶蛋捲,我哋未食晚飯,所以入咗去食,叫咗個鰻魚飯,啲鰻魚好新鮮,啲魚好鮮味,好林好新鮮,配埋啲秘製嘅鰻魚汁好好味,阿仔食到唔停口食咗好多飯,而且仲配有烏冬㖭!最後仲送埋個抹茶蛋捲,個蛋捲先至係佢最好嘅 最出色嘅地方,個蛋捲抹茶味好香,好香濃而且蛋糕好軟熟,裏面啲cream好creamy!我同仔仔都食得好開心,仲叫咗一杯宇治抹茶奶,同喺日本飲嘅一模一樣,抹茶味香濃,而且好creamy!今日都幾熱,我哋叫咗凍嘅,啲冰喺個杯度慢慢溶化,佢嘅甜味啱啱好,飲到最尾杯嘢都依然夠味。