2023-05-08
沙田好運翻新後,多左唔少餐廳。今次呢間火鍋放題,九龍分店喺我收藏清單之一,一直未有時間去。而家進駐沙田區,離自己近左咁多,真係無理由唔去試🙈星期四晚上7點嚟到,餐廳仍未滿座,可以直入;進店後發現餐廳比想象中細,不過座位唔算迫,環境亦乾淨企理。 飲品款式唔多,雖然無自家冷泡茶,不過有熱水同茶包供應。二鍋頭嘅放題玩法,係先任食三款煲類,之後轉湯底打邊爐(注意無得逆轉)。我地先試小辣雞煲,食落無辣度。雞肉本身已經切得幾細件,以先飛水再煮嘅烹調方法,雞肉無入味之餘,仲要煮過龍;肉質好實好硬,好考牙力😑 認真講,唔好食。第二次叫左中辣鴨煲中辣好味好多;配料多左炸支竹,幾好味;臘鴨比鮮鴨多,而且鮮鴨好多都係頸、腳骨果D位,無乜肉食😂 如果要食鴨肉,建議掃QR直接落鴨肉好D。之後我地揀左冬陰功湯底打邊爐(圖中D菜、芋頭、豆卜、南瓜係我地加)湯底偏酸,加上牛肉唔算好肥,所以食到尾都唔會覺得好油膩;不過我就麻麻地淥完D牛帶酸味🤔,如果比我再揀過,應該會揀胡椒豬肚或者沙嗲湯底。套餐我地揀左中間果級$268當日兩款安格斯牛肉都唔錯,兩款都濃牛味😋,中意有咬口嘅可以食封門柳;中意軟身D嘅就揀牛板腱🙊。套餐仲可
飲品款式唔多,雖然無自家冷泡茶,不過有熱水同茶包供應。
第二次叫左中辣鴨煲
套餐我地揀左中間果級$268
套餐仲可以點淥十零秒就食得嘅爽彈花枝片👍、有少少骨嘅白鱔片、爽脆又洗得幾乾淨嘅鵝腸👍。
海鮮類我仲試左,煮完會勁縮水嘅墨魚仔、好細好瘦嘅BB蜆、痴殼唔太新鮮嘅基圍蝦、無乜肉嘅脆鯇魚腩、無咩味嘅帶子、味道正常偏軟身嘅墨魚滑。
最後自助區仲有蔬菜、丸腸類、公仔麵、響鈴炸魚皮、同埋雪糕等提供。
總結餐廳上菜速度算快,亦無漏單,職員服務態度良好👍。由於自己唔多出街打邊爐,打親都係牛大人,所以好自然會將D火鍋店同牛大人作比較😅。我自己個人覺得呢度嘅煲類真心麻麻🤔,而我地亦有同職員反映,可能之後會有改善;火鍋配料方面真係無牛大人咁多選擇,而且質素亦一般,加上無熟食,兩間7點時段只差$20,二鍋頭競爭力需要有所提升先得。我個人覺得食物方面,二鍋頭同牛大人可以撼嘅,就只有安格斯牛肉。