2022-05-10
✨平時去九龍城主要都係食泰國菜,自從開通左屯馬綫之後,發覺原來宋皇臺(九龍城)係有咁多新開嘅特色咖啡店~今日坐屯馬綫去到宋皇臺B3出口行大概5分鐘就到咗呢間☕️輕工業風設計嘅咖啡店。入到餐廳室內就見到一面放滿好多酒嘅酒櫃,了解過先知道原來呢間咖啡店喺晚上就會變成一間酒吧😍wow~非常特別嘅營運模式令我更加期待佢哋嘅飲品同餐點。☕️ 我哋首先點左兩杯咖啡,一杯係🌹Rose latte ($42),另一杯係🌰Iced hazelnut latte ($47)~Rose latte一上枱就覺得非常吸引,佢仲用咗一啲🌹乾玫瑰花瓣做點綴,入口淡淡的玫瑰味非常好飲😍😍餐點我哋點咗🥯smoke salmon & avocado bagel ($98) & 🍝橄欖油辣椒蒜片扁意粉虎蝦意大利麵($118)最令我意想不到係,佢地🥑Avocada用咗🌹玫瑰花般嘅切法,令到擺盤非常有驚喜,即刻令我少女心爆發💗照機食先影咗好多張相。🥑🥯呢份bagel 份量十足,旁邊咗用咗羽衣甘藍伴碟,配上酸mei mei 嘅醬汁非常開胃!Bagel用牛油烘過非常外脆內軟,勁香口👍🏻裡面嘅煙三文魚不會過鹹,同Avocado配合得非常
Rose latte
Iced hazelnut latte
smoke salmon & avocado bagel
🥑🥯呢份bagel 份量十足,旁邊咗用咗羽衣甘藍伴碟,配上酸mei mei 嘅醬汁非常開胃!Bagel用牛油烘過非常外脆內軟,勁香口👍🏻裡面嘅煙三文魚不會過鹹,同Avocado配合得非常完美。
smoke salmon & avocado bagel
🫒🦐🧄朋友點嘅 #橄欖油辣椒蒜片扁意粉虎蝦意大利麵($118)
橄欖油辣椒蒜片扁意粉虎蝦意大利麵
一上枱就聞到非常香嘅蒜味~意大利麵嘅口感軟硬適中,蒜片炒過非常香口,蒜香 + 橄欖油香味融入大蝦身上,少少辣但非常惹味!大蝦肉質亦非常新鮮👍🏻🦐!
♥️Mild 環境 非常舒適,服務態度非常好~食物味道更超出預期,值得一讚!之後有機會一定會夜晚過嚟試試佢地嘅cocktails!