2021-07-04
以前住康城既朋友真係冇啖好食,而家有左新商場真係方便好多~今日黎呢度食泰菜~兩個人食左4樣野超飽飽~ 明爐冬蔭功海蜆鍋見特價叫黎試下~海蜆鍋係成個爐上檯~賣相100分,一路有明火熱住個鍋,所以KEEP住D海蜆熱辣辣~冬蔭功湯底微辣,酸酸辣辣好惹味~因為覺得太好送飯於是叫左個白飯黎撈飯食~果然一絕~海蜆數量好多,食極都有~而且洗得好乾淨,食到啖啖肉~ 冬蔭功海南雞金邊粉作為冬蔭功迷一定要叫碗冬蔭功粉~可惜冇哂河粉,於是轉叫左金邊粉~金邊粉幼身滑溜,食落相當唔錯~海南雞平時配飯食得多,今次配金邊粉又有另一種感覺~海南雞唔會太肥,雞肉嫩滑,而且雞皮同雞肉之間保留左一層JELLY狀既精華~口感好好~ 招牌蛋咖哩蝦球枕頭包呢個一定大推~鍾意濃味既朋友一定唔可以錯過~枕頭包包如其名,大大個好似枕頭一樣~麵包頂切開,一咬落去脆卜卜,入面就軟熟無比~點一點蛋咖哩食~簡直好似去左泰國咁!完全係係泰國食咖哩既感覺~蝦球本身炸過,連埋蛋咖哩真係正到停唔到口,本身以為咁大個包會食唔哂~但真係好味到食下食下全部食哂~汁都冇剩~ 通菜配腐乳醬邪惡之後都要叫番個菜補充番纖維~呢個通菜配腐乳醬既醬可以另上,咁就唔驚太
明爐冬蔭功海蜆鍋
冬蔭功海南雞金邊粉
招牌蛋咖哩蝦球枕頭包
通菜配腐乳醬
邪惡之後都要叫番個菜補充番纖維~呢個通菜配腐乳醬既醬可以另上,咁就唔驚太肥啦~而且烹調方法都係灼,實屬健康之選!