2019-12-27
行過荃灣廣場見有新開餐廳就揾埋同事嚟試。餐廳好細,樓下同位置得一間餐廳,而悅呢,得三分一既空間,而且同隔離間素菜裝修有啲似(基本上就係一般中菜餐廳既格局)所以同事都講笑咁話,係咪一個廚房煮兩間坐低咗,望見啲餐具都好似好有誠意咁。大家就開始點野啦,望吓價錢其實一啲都唔平再加上佢啲名改到好似好勁咁,即時充滿期待先嚟度小月石鍋炒腸粉。咪就係炒腸粉囉,完全食唔出同度小月有咩關係。因為加咗度小月既肉躁?sorry真係食唔出鮮蝦紅米腸:好食,蝦夠大隻,彈牙。再加埋個炸皮,好味松露帶子餃,ok既,但一籠得兩隻黑松露鮑汁鳳爪,又係食唔出黑松露既味道。係就係有一小堆松露放係面比你睇到既,但講真,鮑汁都係重味既野,加埋松露落去做咩呢。同一般鮑汁鳳爪味道一樣蒜香帶子海膽籠仔飯。嚟到既時候,我同同事都吓咗一下,話係籠仔姐,無諗過係嚟6個mini既籠仔。 好食既,但如果多過6個人點分呢😅。你知好多時大團飲茶都係叫個飯大家每人分d嚟share.呢個真係湊夠數先好叫。 而家唔知係咪個籠細,入面既飯好快凍。結果了出嚟成舊黐埋,冇軟糯既感覺.....最後係我覺得最無謂既黑椒金錢肚,用錫紙包住再放係一個手掌咁大既石盤上面
鮮蝦紅米腸:好食,蝦夠大隻,彈牙。再加埋個炸皮,好味
松露帶子餃,ok既,但一籠得兩隻
軟糯既感覺.....
最後係我覺得最無謂既黑椒金錢肚,用錫紙包住再放係一個手掌咁大既石盤上面。嚟到又無煙,個石盤又唔熱。都唔知放嚟做乜。包錫紙既功用就更加不明
食完呢餐感覺係唔知點定位呢個餐廳。新派中菜?又無令人嘩嘩聲或想打card既地方(多餘同無謂嘅就唔少)
有實力既中價中菜?咁又未至於好食到呢個程度
唯一抵讚既係佢地既服務。由入門口已經充滿笑容,到同我地細心講解籠‘仔’。都令我覺得佢地服務唔錯,只係我唔識欣賞佢地食品既presentation 姐😅