2014-03-03
以前每次食飯, basement間赤丸/ 將軍澳米線從來都唔會係考慮範圍之內, 成日行過見到內面都好慘淡, 得小貓三四隻。但係呢間拉麵舖開左之後, 個basement即刻旺左好多, 間唔時都見到有人排隊。雖然我地一向好中意食茶餐廳d市井野, 不過成日食都好悶, 所以樓下呢間拉麵舖就成為左我地第二個「浦點」。來到拉麵舖, 好似是必一定要食拉麵, 但係成日去之後, 就開始試下其他野食。發現, 原來呢度D定食都幾出色。我地叫左個燒肉定食, d豚肉好易入口, 入曬d汁ge味, 好開胃, 連汁都可以撈埋。 除左定食仲有一碗麵鼓湯, 前菜同沙律, 男仔來講好夠食, 女士就可能略嫌份量太多, 有d浪費。另外又叫左個滑蛋豬扒飯定食, d豬扒好實在, 唔會麵包糠大塊過肉, 雖然係大碗飯型式, 豬扒同飯係一起上, 睇落好似無咩食, 不過食落又岩岩好。呢度ge定食除左大份外, 有兩個成為我地飯堂ge原因, 第一係d麵鼓湯好好飲, 唔係用粉沖, 而且飲落口仲係好熱; 第二係d飯好好味, 無錯, 係d白飯好好味, 可能我自己偏好日本米, 覺得好香, 所以每次都幾乎食曬成碗飯。我自己幾中意呢間食肆, 不過就略嫌佢