2009-09-30
落左幾日雨, 天陰陰咁個人都冇心機陳某話需要去抖下新鮮空氣, 所以一齊去左寶蓮寺行下。因為落毛毛雨既關係, 天氣好涼, 吹埋黎陣陣都係好清爽既涼風, 舒服到唔識講, 行到餓餓地, 本身打算黎食呢度既齋, 但睇完MENU又覺得會食唔哂, 所以就去買D小食試下。小食部O係齋堂隔離, 環境好好, 食物放O係玻璃櫃display,見到有好多款糕點, 樣樣個樣都好似好好食咁, 心大心細之下叫左以下幾樣: 炒米粉: 估唔到會咁好食, 叫左2碟黎食, 仲打包左番屋企, 好夠味又爽口, 椰菜同米粉比例O岩O岩好。紅棗糕: 幾爽甜, 不過實左少少, 但都算係好食。西米糕: 呢種糕係我兒時最愛, 近年都好少食到, 呢度整得唔好食, 唔夠爽, 唔夠甜, 中間既豆沙餡有陣怪味, 可能曾經食過太好食既西米糕, 所以好難搵得番O岩心水既....奶皇糯米磁: 難食, 中間D奶皇同泥膠冇咩分別, 食左幾啖就投降春卷: 普通, 冇特別~
陳某話需要去抖下新鮮空氣, 所以一齊去左寶蓮寺行下。
舒服到唔識講, 行到餓餓地, 本身打算黎食呢度既齋,
但睇完MENU又覺得會食唔哂, 所以就去買D小食試下。
好夠味又爽口, 椰菜同米粉比例O岩O岩好。
紅棗糕: 幾爽甜, 不過實左少少, 但都算係好食。
所以好難搵得番O岩心水既....
春卷: 普通, 冇特別~~
"HAM"水角: 都係冇特別, 唔難食
雜甜酸齋: 好大碟, 我其實都係第一次食,
平時未食過而且冇咩興趣..所以我都唔知算唔算好食, 但五香果隻係幾好味
豆腐花: 我覺得幾正, 雖則豆味係冇乜, 但糖水有淡淡既薑味, 豆腐花好滑,
平時我要落黃糖先食到, 但今日靜係糖水已經覺得好好味,
不過因為叫得太多野食喇, 所以食到後段放棄左。
日日出街吸埋太多廢氣, 又唔夠訓, 但今日上一上呢度抖下氣
覺得個人精神左, 真係得閒要再黎過先得!