2020-11-06
今日介紹呢間冇咩花巧野但食物水準同功夫一流嘅fine dining餐廳-Provence😋呢間餐廳嘅前身係蘭桂坊個邊私房菜黎,佢地著重於食材本身而唔只係菜式嘅外表,而係每一樣食材嘅味道都被發揮得淋漓盡致🤤-法式香煎鵝肝/鴨肝配麥爹娜汁 $268佢地依家香煎鵝肝/鴨肝做緊買一送一優惠🥳‼️呢度嘅鵝肝係比出面個d大件好多,呢個優惠價食到真係好抵好抵之前係其他餐廳食嘅肝係煎到只有6-7成熟,令到中間過於淋,缺乏口感,呢間係煎到全熟,所以食落面層好似焦糖咁勁脆,裡面好好好creamy😍😍個sauce係油加martell酒再加黑醋,超級開胃呀!👅食落去唔會話有油膩嘅感覺,因為逼曬d油出來做汁🤤而佢罕有地唔係配toast,而係用香煎蘋果做底,酸酸地正好解膩🍎😍-法式凱撒沙律伴巴瑪火腿/意式雜菜沙律伴風乾肉腸 $158沙律菜🥗好新鮮,醬汁用上簡單嘅橄欖油,每一塊蔬菜d都沾有醬汁,好均勻,莎樂美腸同parma ham嘅香味淡淡滲出☺️-餐湯係由藜麥、雜菜,同刺身級帶子去整🤩🤩入口完全品嚐到菜嘅甜味,仲要每一啖都食到有帶子肉呀😍個餐包都係熱辣辣焗出來,好香好鬆軟🤤🤤-西班牙紅蝦配自家製蝦油天使麵 $468個
法式香煎鵝肝/鴨肝配麥爹娜汁 $268
佢地依家香煎鵝肝/鴨肝做緊買一送一優惠🥳‼️
呢度嘅鵝肝係比出面個d大件好多,呢個優惠價食到真係好抵好抵
法式凱撒沙律伴巴瑪火腿/意式雜菜沙律伴風乾肉腸 $158
個餐包都係熱辣辣焗出來,好香好鬆軟🤤🤤
西班牙紅蝦配自家製蝦油天使麵 $468
個麵係用西班牙紅蝦🦐自家提煉嘅蝦油去整😍唔怪得未食已經聞到勁香蝦油味道,個麵索曬d蝦油,但油而不膩😍個蝦肉入口鬆化🤩平時食個d蝦係彈牙,呢隻口感勁特別🙈
最有驚喜係,剝開個蝦頭係有蝦膏,仲要好鮮甜,個蝦油真係好珍貴,用好多蝦先提煉到個少少架,都只係$220/100ml,我都買左一罐走呀😍
法式香煎刁魚柳配鮮檸檬白酒汁 $408
有4塊大大塊嘅刁魚柳🐟香煎到表面好脆,裡面保持嫩滑,鮮檸檬白酒汁令成件事清新好多😋伴以色彩繽紛嘅雜菜,好滿足🥳
最後以兩杯樸實無華但好考功夫嘅檸檬茶同港式奶茶作結。飲之前staff會唧d檸油落去,原來係檸檬皮個外層有檸油架!
檸檬茶係用黃檸同青檸整🍋 唔使duk都有味,好似比清新嘅檸檬味包圍住咁😍😍一般茶餐廳係冇得比🙈
港式奶茶🥤面頭好多濃密泡泡,應該係想將茶同奶沖埋一齊,呢杯奶茶完全發揮到靚茶嘅香味,試到奶香與茶香完全融合到一齊呀🤤