2018-01-08
每逢秋冬除咗燒下燒下同滾下滾下,一定會諗起串燒。心瘾起,咁岩諗起係角落既燒烤堂,就同朋友去試下。燒烤堂依個名一睇就知有串燒賣,雞牛豬魚海鮮蔬菜都齊哂,但其實除咗串燒,依到仲有好幾款前菜刺身,小食同穀物類,牛油焗乜乜乜系列。飲品有啤有Wine有清酒,最岩Happy Friday嚟輕鬆下~我哋叫咗安格斯牛小排、墨魚咀、芝士煙肉燒廣島蠔、蒜茸粉絲燒蘇格蘭蟶子皇、燒烤堂蒜茸茄子。牛小排燒得唔生唔熟岩岩好,墨魚咀香口,而兩款海鮮都新鮮,蠔夠juicy,整體嚟講肉食唔錯,但最驚喜既係茄子,茄子開咗邊加咗蒜茸同蔥花係面,表面既蒜燒到金黃色,好香又脆,埋燒到軟身既又多汁既茄子,口感唔錯,不得了啊!加埋牛油芝士焗雜菇依個十分邪惡既組合,重口味人士必叫啊。 我哋仲另外叫咗軟殼蟹沙律,軟殼蟹炸得唔會太乾,沙律係日式沙律,仲有鰻魚玉子燒、鵪鶉蛋蟹子蕎麥麵。軟殼蟹沙律有水準,而其他日式嘢,以燒烤店嚟講幾好。順帶一提,我哋貪得意叫咗翡翠螺刺身同生蝦,估唔到依到連生嘢都OK,鮮甜!最後以日本一口甜薯同燒菠蘿做甜品總結,依兩樣嘢無得輸啊!
我哋叫咗安格斯牛小排、墨魚咀、芝士煙肉燒廣島蠔、蒜茸粉絲燒蘇格蘭蟶子皇、燒烤堂蒜茸茄子。牛小排燒得唔生唔熟岩岩好,墨魚咀香口,而兩款海鮮都新鮮, 蠔夠juicy,整體嚟講肉食唔錯,但最驚喜既係茄子 ,茄子開咗邊加咗蒜茸同蔥花係面,表面既蒜燒到金黃色,好香又脆,埋燒到軟身既又多汁既茄子,口感唔錯,不得了啊! 加埋牛油芝士焗雜菇依個十分邪惡既組合,重口味人士必叫啊。
我哋仲另外叫咗軟殼蟹沙律 ,軟殼蟹炸得唔會太乾,沙律係日式沙律,仲有鰻魚玉子燒 、鵪鶉蛋蟹子蕎麥麵。軟殼蟹沙律有水準,而其他日式嘢,以燒烤店嚟講幾好。
順帶一提,我哋貪得意叫咗翡翠螺刺身同生蝦 ,估唔到依到連生嘢都OK,鮮甜!
最後以日本一口甜薯同燒菠蘿做甜品總結 ,依兩樣嘢無得輸啊!