2018-09-07
平時食嘢唔打食評,今次要寫下,長文慎入。自問喜愛飲食,又會煮返兩手。深深覺得係香港揾好嘢食仍然種類繁多,而且日日新款。但大多有如蔡生金句‘一剎那光輝唔代表永恆’一樣,只係一時噱頭,花巧十足,心機欠奉。香港社會步伐迅速,求快,揾快錢,合情合理,反正萬事都好快被人遺忘。但做好食物,又或做好一件事,‘比心機’係最重要。而‘比心機’我覺得係用時間同耐性,係一件事上面磨練同追求至極致。攞食物做例子,就係小至一對筷子,一滴麻油,一塊陳皮,一條雲呢拿條,都唔怕麻煩,唔hea咁,不停尋找同嘗試,直至揾到最好,最互相配合,最完美咁比食客有最佳體驗。係香港,係好難揾到呢種心機啦,萬幸,係呢到揾到。不過心機係香港呢種迫死人嘅社會係生存唔到嘅,最後我拋下書包:「室雅何須大,有麝自然香;夕陽無限好,只是近黃昏。」#魯肉餃麵#花膠吉品伊麵#手打魚腐碗仔翅#55年陳皮紅豆沙#大溪地雲哩拿雪糕#山楂茶#薑茶
係香港,係好難揾到呢種心機啦,萬幸,係呢到揾到。
#魯肉餃麵
#花膠吉品伊麵