2017-08-04
今晚同屈小姐去食想食好耐既《樂天皇朝》,皆因我倆都愛好小籠包,而《樂天皇朝》就正正出名食小籠包,仲要係8色小籠包!所以我地今日就黎會一會佢今次我地黎到《樂天皇朝》既新店 - 青衣城,一落地鐵,賴生就急急腳走去拎位啦,事關呢度好多人排隊嫁,而賴生都嘗試過打去book位先,不過原來要6個人以上先可以落Booking,咁只好早D排隊拎位啦!一如賴生所料,黎到既時候已經有人龍出現,好彩既係間舖真係超大,仲專登整左個等候區比人坐住等,仲要係梳化位黎⋯都咪話唔貼心!賴生問左店員拎左號碼飛後,要等5張枱,3個字左右就入得啦!店員帶位之後,你會發現枱面已經早已準備一壺茶(每位茶錢$7)及一碟小食 - 花生焗栗子($15蚊),賴生同屈小姐都唔好花生,而且賣相唔吸引,精明既屈小姐就話試下問下可唔可以唔要,答案係得嫁!會唔收小食錢既,精明既你地,識揀啦?其實事前賴生同屈小姐已經睇左Openrice 做定功課諗好晒食咩,但審視完餐牌之後,發現我地原本想食既蟹粉豆腐同黃魚湯拉麵都冇供應,我地只好選擇其他代替品:1)皇朝小籠包:5⭐️又名8色小籠包,有8隻口味,有原味、人參、鵝肝、黑松露、芝士、蟹粉,蒜香同麻辣!1
又名8色小籠包,有8隻口味,有原味、人參、鵝肝、黑松露、芝士、蟹粉,蒜香同麻辣!1人1籠1次過試晒8種,粒粒都皮薄餡靚多汁(不過要小心夾呀⋯因住穿),真係冇得彈 加上有貼心提示你食小籠包既方法同8隻色既次序,只要係聽話既小朋友,就能品嚐真正既美味
首先係賴生&屈小姐共同推介:
鵝肝(啡色): 5⭐️,味道同小籠包好夾,完全混和,鵝肝味濃,又不影響肉汁既鮮味!真心正
屈小姐私心推介:
黑松露(黑色):4⭐️,入口後,黑松露味一擁而上,大約嘴嚼2-3秒後,一陣濃濃既冬菇味就侵襲味蕾,蓋過黑松露味(如果淨黑松露應該更佳)
賴先生私心推介:
蒜香(灰色):4.5⭐️,只可以話係賴生鍾意既口味,蒜香四溢,加上蒜香同鮮甜既肉汁混合後,格外鮮香又帶陣陣蒜味,唔錯唔錯!
麻辣(紅色):4⭐️,又係重口味既賴生喜好之一,入口後,先品嚐到湯汁既鮮肉味,約於2-3秒後,辣味隨住肉汁既鮮甜味進攻,麻味最後才收尾,假若麻辣味更出會更為特別及驚喜!
其他口味推介:
原味(白色):4.5⭐️,肉汁鮮甜,配以2-3條薑及數滴醋,風味更是一絕,係上佳既小籠包出品!
芝士(黃色):3.5⭐️,咬落去既時候,初初唔覺芝士味,但同你咬深D咬入D,你就會Feel到塊芝士係你口腔內拉絲及爆發,芝士味爆出,不過芝士味唔太重(應該係選用既芝士種類問題),而且同小籠包既鮮味好似唔太夾,但勝在夠玩味
蟹粉(橙色):4.5⭐️,蟹粉配小籠包本來就係一個絕配,只要蟹粉味出,就令小籠包生色不少!《樂天皇朝》的確做得到,只係未能帶來震撼般的蟹粉味道!不過仍是上佳之作
人參(綠色):3.5⭐️,人參味,一入口即時食得出,但浮現約1秒後就石沉大海,只令小籠包帶一點點甘甜。但原來人參既甘苦味係會最後停留係你舌頭上面,係你食晒個小籠包之後,就偷偷地走番出黎,最好飲啖茶沖一沖先試其他味!
岩岩上碟既時候,屈小姐同賴生都不其然問左個問題:點解隻雞脾成個波咁既?但原來真係雞脾黎嫁,佢斬到好似波咁咋個Size係一舊一兩啖,雞殼塊骨亦斬開左,起左肉,方便食
而呢碟醉雞係我地食過整體數一數二既醉雞,D雞肉勁滑啦,上面果層就帶皮,但皮下又係冇乜脂肪既,所以連屈小姐都放心食,而下層既多數係淨肉爲主。上層雞肉夠滑,連皮食令整件雞更順滑,而酒味好恰當,令整件雞都帶酒香而不會太重酒味/咸味,更加將雞肉味逼晒出黎,爆重雞味!而下層淨肉既雞件D肉較實淨,但雞味仲更濃,吸收既酒香更重,不得了
3)擔擔麵:5⭐️
呢碗擔擔麵,聞起上黎好香花生味,拌勻之後都好香,而且個拉麵浸左好耐都唔淋嫁正! 當食落口之後,個湯就帶少少花生味同花生香,但辣味好勁,一湧而上!如果唔食得辣,唔好亂試呀(屈小姐究竟進行左點既修練呢?突然係食辣方面進步得咁快既⋯)
中左大伏啦成$118一碟,份量還可以既,但食到既唔係想像般既蟹粉鮮味,而且重重既咸味,落鹽太重手啦⋯⋯,令個面個汁太咸,遮左8成蟹鮮味,除卻咸味,蟹味得番少少。
唯一處理方法係:食下面既蟹肉絲炒飯走汁,都尚算品嚐到炒蟹肉既美味既,但就唔值$118啦,因為佢既蟹肉絲,係真係一條條頭髮咁幼既絲,雖然炒左有少少脆口感,但真係CP值嚴重不足。(屈小姐直情咸到食唔到)
一定一定一定要叫呢樣食!要留肚留個位比佢!呢個堪稱賴生食過最好食既中式甜品,同時名列係屈小姐食過既中式甜品第2位!同埋店員好細心,比過一套新碟同叉我地食
驢打滾係指: 白糯米卷卷住紅豆蓉,再係黃豆粉上面滾,令外層沾滿一層黃豆粉!個米卷米香十足,仲要勁煙韌,好似食緊小丸子果隻既煙韌程度(仲要好食D添),而適量既紅豆蓉令個米卷附帶微甜,好正!個紅豆蓉亦令人驚嘆,起沙嫁!而且唔會太甜,好香紅豆天然既豆味同甜味,好得!
而外面果層黃豆粉,唔甜既,但香,真心超正!係今晚最出色既一道菜!
總括而言,《樂天皇朝》既出品普遍都高水準,小籠包的確係出色,皮薄餡靚同爆汁,而每款味道都整得好細膩,除左外貌有分別外,味道同樣一食就分得出! 個驢打滾食左更加好味到令人企唔穩
之不過⋯實在有點小貴,埋單成56x,如果有個8折會貼近現實D。
#LuckyUs
#小心翼翼食小籠包
#穿左都唔駛怕既,都好好味
#有寵我的你真好
#必食驢打滾