2023-11-08
去到上海婆婆,梗係要食下佢啲中菜啦。不得不說中式嘅辣醬真係幾好食我哋叫咗一個宮保雞丁同埋麻婆豆腐。佢嘅醬汁好濃郁,有麻辣嘅味道,無論配飯配肉,定配豆腐,都好好食。麻婆豆腐,同埋配上啲碎肉,味道更加豐富。而宮保雞丁嘅雞丁炒得剛剛好,雞肉頗為嫩滑,唔會太乾或者太腍。仲有啲花生同埋辣椒,增添咗菜式嘅口感同層次。同時,我仲叫咗佢哋嘅336炒飯。少少辣,有啲碎豬肉,蔬菜,同蝦,味道好香濃。而且佢哋嘅炒飯有得少鹽少油,健康又美味。之後,我試咗佢哋嘅凍芒果龍井茶。呢杯茶好涼爽,有一啲芒果嘅甜味同埋龍井茶嘅清香。茶味唔會苦,而芒果味更加提升咗整杯茶嘅口感,好解渴同埋清新。我最後叫咗佢哋嘅凍芒果奶同埋雪糕。凍芒果奶好滑順,有一啲芒果嘅酸甜味同埋奶味完美結合。而雪糕有榴槤味同紅豆味,味道好濃郁。