2018-04-19 275 views
上次,朋友特別推介韓舍新出嘅<<韓式宮廷海鮮鍋>>,又話材料上乘,海鮮出眾等等。咁我同妹妹見今晚有時間,就決定上去一窺全豹。我地等左大約5分鐘,就入得去啦!店內裝修不凡,雖然睇落好簡單,但又隱隱帶點神秘感。踏入大門,我地就見到一個糕點櫃,裝住各式各樣嘅布丁,朱古力Mousse cakes,芝士蛋糕之類......唔講我地重以為行緊去甜品專櫃添!雖然我地都好想即刻拎番幾件甜品,但頭腦清醒嘅我地,仍然好記得今晚黎韓舍嘅主要目的 -- 食海鮮!!!<<韓式宮廷海鮮鍋>> - 每人$328妹妹想食得清淡少少,就order豬骨湯做火鍋湯底。成個鍋一上爐,我地忍唔住大叫出黎。因為躺臥中央嘅龍蝦大哥,竟然突然爬左起身; 而隔離嘅海蝦同麪包蟹,都有蠢蠢欲動之態。好彩侍應哥哥眼明手快,即刻㩒實隻龍蝦,然後開火。大約煮左20分鐘左右,成盤海鮮就熟哂喇!係淡淡嘅湯底包圍下,扇貝,蟶子,鮑魚等鮮味全部表露無遺。食左部分海鮮之後,我地都落力食番唔少蔬菜同秋葵,因為我地都支持均衡飲食嘛~食左咁上下,我地就去飲品吧拎野飲。值得一提嘅,係除左普通茶,汽水

咁我同妹妹見今晚有時間,就決定上去一窺全豹。

我地等左大約5分鐘,就入得去啦!
店內裝修不凡,雖然睇落好簡單,但又隱隱帶點神秘感。

韓式宮廷海鮮鍋

<<韓式宮廷海鮮鍋>> - 每人$328
妹妹想食得清淡少少,就order豬骨湯做火鍋湯底。

好彩侍應哥哥眼明手快,即刻㩒實隻龍蝦,然後開火。

大約煮左20分鐘左右,成盤海鮮就熟哂喇!
係淡淡嘅湯底包圍下,扇貝,蟶子,鮑魚等鮮味全部表露無遺。

自助「酒吧」

食左咁上下,我地就去飲品吧拎野飲。值得一提嘅,係除左普通茶,汽水之外; 竟然重有一個「清酒自隊區」,畀人大飲特飲。

我地食完海鮮火鍋之後,就想涮下新鮮肉類。唔講唔知,原來我地可以自由拎肉類做火鍋材料架。
無論係咩口味,醃料嘅肉類,呢度都應有盡有。

如果想食熟食,呢度都一應俱全架!

至於壽司刺身迷都唔怕無著落,因為大家可以隨便因應食量,拎壽司同order刺身架。

三文魚 (左) 鮑片(右)

呢款就係我哋排長龍,先拎到嘅三文魚同鮑片。我地好開心今次可以食到肥美鮮嫩嘅三文魚腩。無錯,係三文魚腩呀,呵呵!!

炒雪糕

食飽正餐,我地當然要食番個甜品啦!
行左一圈,我地發現自己可以根據口味,揀出棉花糖,朱古力粉等配料,炒出獨一無二嘅士多啤梨雪糕。

鱆魚小丸子

我係炒雪糕個陣,妹妹就係旁邊自製鱆魚小丸子。

原來要簡簡單單燒幾粒鱆魚丸子,真係一啲都唔簡單。好彩最後佢都燒出幾粒香噴噴,見得人嘅丸子出黎。

爆谷

好啦,食咗咁多野,真係要「收手」啦!妹妹拎左一細杯爆谷,就笑嘻嘻咁挽住我隻手離開啦!
2018-04-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
韓式宮廷海鮮鍋
三文魚 (左) 鮑片(右)
鱆魚小丸子
  • 三文魚(左)鮑片(右)