2016-07-16
友人生左BB, 特別入黎屯門探下兩母子, 探完有D肚餓, 就黎左屯門出名既美食街掃街, 基本上呢度咩特色野食都有, 每晚試一間都有排試, 不過行到呢間麻甩佬比較顯眼, 因為光猛又乾淨, 而且個名仲好易記. 呢間小食店主要有狗仔粉, 雲吞, 豆腐花等等, 都係十蚊到十幾蚊.天氣咁熱, 都係整番碗冰凍豆腐花先, 片左好多所以大大碗. 豆腐夠凍, 入口滑溜, 唔會太硬. 而且糖水本身唔會太甜, 清清地. 最讚係包黃糖, 自己加, 鍾意幾多就幾多, 又夠衛生.食完碗豆腐花好似仲肚餓左, 可能食開左個胃, 都係整番碗狗仔粉, 響度食. 狗仔粉細細段, 咬落爽口, 煙煙韌韌唔會太一舊粉, 仲加左D菜普, 冬菜等帶出味道, 仲有肉絲同冬菇絲. 湯底唔會太咸, 所以粉連湯一次過食清.呢度服務好好, 賣野個個都好好笑容. 下次黎會試下個雲吞, 因為我見佢地賣比其他人係即淥, 仲要計時, 好認真.
呢間小食店主要有狗仔粉, 雲吞, 豆腐花等等, 都係十蚊到十幾蚊. 天氣咁熱, 都係整番碗冰凍豆腐花先, 片左好多所以大大碗. 豆腐夠凍, 入口滑溜, 唔會太硬. 而且 糖水本身唔會太甜, 清清地. 最讚係包黃糖, 自己加, 鍾意幾多就幾多, 又夠衛生. 食完碗豆腐花好似仲肚餓左, 可能食開左個胃, 都係整番碗狗仔粉, 響度食.
狗仔粉細細段, 咬落爽口, 煙煙韌韌唔會太一舊粉, 仲加左D菜普, 冬菜等帶出味道, 仲有肉絲同冬菇絲. 湯底唔會太咸, 所以粉連湯一次過食清. 呢度服務好好, 賣野個個都好好笑容. 下次黎會試下個雲吞, 因為我見佢地賣比其他人係即淥, 仲要計時, 好認真.