2019-09-13 228 views
十八座狗仔粉係我在元朗最鍾意食的一間宵夜舖,皆因佢開得夜,價錢又平,叫到成枱野食都係百零蚊😋食過無數次,突然諗起都冇幫呢間野寫下食評★★★馳名狗仔粉 $30以前最鍾意就係食狗仔粉,仲有分大細碗,同埋D狗仔粉短身D口感正D以家得返大碗均一$30,但D粉就變勁長,搞到食麵咁,麵條想扮狗仔粉都麻煩得閒剪剪佢呀😭食呢個粉一定要+$5要個豬油渣,香好多,枱面有勁辣菜脯同原味菜脯可以加,我就最鍾意落勁多辣菜脯,好想另外俾呢個辣菜脯★★★★★5粒星🤣混合食又香又辣★★★★招牌火鴨翅 $30呢個火鴨翅據聞係用四隻燒鴨煲足六小時秘製最足料嘅應該都係呢一款,成碗都有肉同木耳絲,夠晒濃味好食過隔離酒樓D翅,走翅走料得D稀汁🤮+$30有隻巨大的翅滾飛天脾/翅滾火鴨脾(上脾/下脾),份量十足,不過煲得耐就少不免有點老身乾身★★★★金絲火鴨魚肉湯 $30魚肉都俾得幾多,湯底比較清淡感覺健康但我就嫌略淡所以另加辣菜脯😝粉絲偏粗身但只有幾條仔,多D就更好★★★魚蓉燒賣 $125,6粒左右,軟硬適中煙UN彈牙★★★黑白炸丸 $18以前有黑椒牛丸﹑豬肉丸﹑香菇貢丸﹑墨魚丸4款,老實講,差唔多成$5一粒丸,我就不嬲覺得唔抵
食過無數次,突然諗起都冇幫呢間野寫下食評

★★★馳名狗仔粉 $30
以前最鍾意就係食狗仔粉,仲有分大細碗,
同埋D狗仔粉短身D口感正D
以家得返大碗均一$30,但D粉就變勁長,搞到食麵咁,
麵條想扮狗仔粉都麻煩得閒剪剪佢呀😭

食呢個粉一定要+$5要個豬油渣,香好多,
枱面有勁辣菜脯同原味菜脯可以加,
我就最鍾意落勁多辣菜脯,
好想另外俾呢個辣菜脯★★★★★5粒星🤣
混合食又香又辣

★★★★招牌火鴨翅 $30
呢個火鴨翅據聞係用四隻燒鴨煲足六小時秘製
最足料嘅應該都係呢一款,成碗都有肉同木耳絲,夠晒濃味
好食過隔離酒樓D翅,走翅走料得D稀汁🤮

★★★★金絲火鴨魚肉湯 $30
魚肉都俾得幾多,湯底比較清淡感覺健康
但我就嫌略淡所以另加辣菜脯😝
粉絲偏粗身但只有幾條仔,多D就更好

★★★魚蓉燒賣 $12
5,6粒左右,軟硬適中煙UN彈牙

★★★黑白炸丸 $18
以前有黑椒牛丸﹑豬肉丸﹑香菇貢丸﹑墨魚丸4款,
老實講,差唔多成$5一粒丸,我就不嬲覺得唔抵食

以家仲要只係得返牛丸同貢丸兩款了,實在冇咩特別之處

★★細雜燴 $28
有原味大腸﹑五香豬肚﹑清湯豬皮﹑鮮甜蘿蔔
佢地個秘製千味醬真係唔錯,仲落好多俾你
但大腸豬肚呢D煲得有D過於淋身,肥膏太多,冇咗爽口嘅感覺

小食嚟講佢真係唔算抵,
但宵夜想食D飽肚嘅粉翅,呢間都係好選擇嚟
俾好評係因為支持呢間舖好耐了~
希望唔好越做越差

十八座狗仔粉
整體評分★★★★
地理環境★★★
服務★★★
食物★★★★
價錢$$
$70 (Last Night Supper)