2019-02-21
屋企人小聚,雞㷛同卜卜蜆兩個choice,揀左黎食卜卜蜆。因為兩個屋企人都試過,認為可以再試。不過哩間鋪嘅內部溝通有待改善,我哋七個人,訂左一間VIP 房,min pay 係$1800 。WhatsApp 連電話,總共有5個confirmation🙈 電話姐姐話 WhatsApp 嗰個唔會返餐廳,只會喺office ,所以佢要打黎問。建議自己溝通好,少煩啲客。點左10+碟,無續碟影,以下係簡介:7個人,點左兩款湯底,上面係「招牌卜卜蜆」⋯⋯好似清湯加蜆咁;另一個係下圖前方嘅「冬蔭公湯底」,無影到close-up,有酸味,少少辣,係真心少辣,因為連唔食辣嘅屋企人都食到。我自己比較鍾意「冬蔭公味」,因為惹味啲,同蜆好夾。但一加湯就⋯⋯兩個煲嘅味好似一樣左🤔👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👦🏻👦🏻家人提我要讚下個侍應。話說開鍋時,只係見到煙同火,湯點都滾唔起,完全呈現唔到「卜卜蜆」嘅聲勢。討論內容俾侍應喺房外聽到,佢主動幫我哋換左兩支gas。好!由於哩間VIP 房最低費係$1800,好牛嘅家人就隨手點左兩大碟牛 (上面嗰碟係「本地新鮮牛頸脊(大)」;相左下方係「頂級安格斯肥牛」)個人覺得前者比較好食,牛味香
點左10+碟,無續碟影,以下係簡介:
👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👦🏻👦🏻
由於哩間VIP 房最低費係$1800,好牛嘅家人就隨手點左兩大碟牛 (上面嗰碟係「本地新鮮牛頸脊(大)」;相左下方係「頂級安格斯肥牛」)個人覺得前者比較好食,牛味香,肉質嫩,煮一煮就食得。
枱上嗰幾杯係沙冰:
1️⃣柚子沙冰:係柚子蜜加冰,清淡
2️⃣菠蘿沙冰:係菠蘿打嘅,夠香
個人比較鍾意菠蘿味,枱面上4杯有3杯都係菠蘿。
其餘食物有:
午餐肉——大概6,7片 ,ok
響鈴—— 算係脆,最少每人有一舊
豬潤——煮完都仲有少少咬感,唔係「林」嘅
山藥——夠爽
鵝腸——偏長嘅,爽口
每人一只扇貝。妹妹有少少覺得洗得唔夠乾淨。扇貝係厚肉嘅,煮兩分鐘都未過心。
每人一隻象拔蚌仔。
以嗰日黎講,象拔蚌仔比較好食,但海鮮難評分,因為批批唔一樣,睇你運氣。
每碟價錢,可以參考張單!