2015-02-19 1933 views
收到朋友的短訊,說他要到火炭見工,問嗰頭有咩餐廳係必食。坦白講,必食的,就真的沒有。但硬要推介該區既餐廳,都唔係唔得既。如走性格路線的伙食工業,隱藏在工廠區的樓上西餐廳Fresh & Green,以及韓國家庭式小店K Pop,也是選擇之一。後來,朋友再Whatsapp我,說去了K Pop,很不錯,多謝介紹。呢隻小鬼,一定係睇得韓劇、K-pop多,中左韓毒。聽到我話有韓嘢食,即刻仆倒咁去。這店子,不花巧,賣點就是家庭式的味道,如是日我吃的韓式炸醬麵餐。跟餐的兩小兜前菜,正是大豆芽,以及韓國泡菜。平時我是不吃呢啲小食的,但係這的出品,很出色,尤其是韓國泡菜,酸辣兼備,感覺清爽,我是史無前例的完全吃光。再喝碗湯,沒太多料,幾清淡的,家庭式的味道。韓式炸醬麵,那黑漆漆賣相,令我以為會是重口味的創作。然而,大口吃下,味道沒有預期的濃郁,麵條也比想像中的腍身得多,談不上精彩,卻已是可接受的水平。看見隔桌兩個妹妹,吃著炸雞,邊大笑大叫好味喔…真的覺得,我~老~了!
收到朋友的短訊,說他要到火炭見工,問嗰頭有咩餐廳係必食。

再喝碗湯,沒太多料,幾清淡的,家庭式的味道。

看見隔桌兩個妹妹,吃著炸雞,邊大笑大叫好味喔…

真的覺得,我~老~了!