2017-08-30
星期六遲咗少少收工,通常喺荃灣、青衣、尖沙咀等周圍都難有車位,所以大角咀係一個好嘅選擇,可能位置較偏所以車位多d,我哋多數會泊低架車喺新九龍廣場,之後行出去搵食!今日喺日本丼、四川辣麵同泰國菜,三店之間揀咗呢間其貌不揚嘅泰國菜。個門口好細,鋪入面仲細,得四張枱,因為太細又有客人,所以無影到相!店面只有一個女仔落單、收碗、執台、收銀一腳踢。後尾見到廚師應該係爸爸,全間鋪就好似得佢兩個人,可能仲有阿媽喺後巷洗碗都未定。感覺就好似去咗佢地屋企開餐咁,好攪笑!一睇menu,基本上想食嘅泰國菜都有齊,而且價錢相宜。心諗,係咪伏黎架?!不過因為太肚餓,所以唔理得咁多,好快就決定食咩,落咗單至算。冇耐,就好快有得食,速度快到呢……飛天通菜份量正常,通菜脆口爽身,味道亦好夠味。咖哩軟殼蟹延續前幾日喺Element 想食呢味嘢嘅慾望~~咖哩汁好香,有大量配料,洋蔥、青椒、芹菜&金不煥,配埋蛋花,撈飯一流!所以我哋叫咗一個白飯。軟殼蟹就好似得一隻半,略嫌少左d。撲上薄薄既粉炸到香脆,其實都唔錯。豬頸肉沙律豬頸肉豬薄切燒香,但比較乾身,但加埋蕃茄、青瓜、甘筍絲,酸酸地幾開胃,不過不失啦!見隔離枱3個人叫咗大
份量正常,通菜脆口爽身,味道亦好夠味。
延續前幾日喺Element 想食呢味嘢嘅慾望~~
見隔離枱3個人叫咗大冬蔭公(超多蝦),菠蘿炒飯都好似唔錯,價錢又平過九龍城,街坊小店嚟講算係唔錯!