2015-05-17
星期三好忙,無時間去買餸,又唔想去太遠,就去咗新港城搵食。新港城除咗最大嗰個廣場之外,隔籬仲有好多個大大小小嘅商場相連住,今次我就揀咗新港城三期嗰邊去搵食。三期嗰邊,大大話話有成十間八間食店,除咗酒樓之外全部都係小店經營,非集團式,今次見過間上海菜館就入去試下。大約7:30,應該係最忙嘅時段,門口有人等位外都有幾個人等外賣,而近門口就貼心地有三幾張凳比等位嘅人坐。豆腐雜菜羮(跟菜飯)偏咸,亦偏浠,但足料,啖啖餸,不過不失。招牌鍋貼($20 5隻)推介。賣相就如圖一樣,小店都無咩要求啦。不過,又好鬼好食喎,一咬啲肉汁咇晒出嚟,肉汁好好味,唔太咸,啱啱好,正。獅子頭菜飯($44)獅子頭比較粉,肉味不太濃,跟平常的來說比較淡,加上用鹵水汁入味,味道不錯。再配上幾片鹵水豆沙乾,加上味道適中的菜飯,值得再試。炸豬扒上海麵($32)這個麵要分開介紹。豬扒炸得很香,很腍,一啲都唔乾身,好食。麵煮得非常非常腍,十分十分難食。夾埋就係....最終我食咗少少麵後就無食,食咗太太個菜飯。椰香奶茶($17)圖依杯係細嘅杯($11),飲咗幾啖,發現隔籬枱嗰隻杯大咁多嘅?明明我叫大杯架。一問之下原來攪錯咗,即刻叫
三期嗰邊,大大話話有成十間八間食店,除咗酒樓之外全部都係小店經營,非集團式,今次見過間上海菜館就入去試下。 大約7:30,應該係最忙嘅時段,門口有人等位外都有幾個人等外賣,而近門口就貼心地有三幾張凳比等位嘅人坐。
偏咸,亦偏浠,但足料,啖啖餸,不過不失。
圖依杯係細嘅杯($11),飲咗幾啖,發現隔籬枱嗰隻杯大咁多嘅?明明我叫大杯架。一問之下原來攪錯咗,即刻叫老闆換返,不過,味道好淡,淡到我以為加咗好多水,換嘅時候同佢講咗好淡喎,換完一樣咁淡。算。
家庭式經營的小店,價錢唔貴,除咗杯飲品同個麵出咗事外整體都算唔錯,可以再返嚟食。