星期日又去咗觀塘Hea,之前朋友介紹有間樓上舖西餐唔錯,所以特意前來。「Le Monde」地點就喺牛頭角集中有嘢食嗰幢大廈上面,舊舖位原來係酒吧,我都嚟過睇波⚽️。餐廳環境係靚喎,佢有別於其它工廈西餐廳咁裝修到天一半地一半,呢度係成個場執靚過哂!再者呢度面積夠大,空間感十足,包場搞Party一流🎉。週末有做Brunch Menu,同平日嘅Lunch Menu差唔多價錢🍽。一份餐平均百幾蚊,放假食下都OK嘅,當然願意俾依個價錢亦係貪呢度好坐,無焗促嘅感覺。龍蝦湯(跟餐加配$25),我好開心餐湯唔係一般嘅忌廉湯或者羅宋湯🙈,因為龍蝦湯真係濃郁同好味好多。雖然個湯無落蝦肉,但已經好好飲,令我好滿足。跟湯仲有搭配沙律菜同麵包。我哋叫嘅兩份午餐都係有廚師推介Logo👨🏼‍🍳,咁即係招牌菜啦!法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及酸紅椰菜Le Monde Confit Duck Leg with Mashed Potato & Braised Red Cabbage($158),呢道菜真係必食推介😋。主角油封鴨髀真係燒得好鬼正,佢個脆皮直頭有燒乳豬咁脆,而且隻脾好大隻,夠哂厚肉🍗,肉又嫩。至於幾樣伴碟菜亦同樣出色
龍蝦湯
法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及酸紅椰菜
至於幾樣伴碟菜亦同樣出色,特別係菜名無提及嘅紅酒釀梨🍐,紅酒味超強、超濃烈,我醉了。另外,薯蓉同酸椰菜就係預期中嘅好食。
煎法國鯖魚配蘿蔔醋汁及炸薯條
煎法國鯖魚配蘿蔔醋汁及炸薯條French Mackerel Fish with Pickled Radish Vinegar and French Fries($108),佢嘅造型同我想像中唔同,因為煎鯖魚有用上蛋做外層🥚。
煎法國鯖魚配蘿蔔醋汁及炸薯條
鯖魚魚肉有口感🐟,點埋蘿蔔醋汁食完全無腥味,但都要小心魚骨。炸薯條方面🍟,佢係幼身麥記嗰種,不過就新鮮炸起,脆好多。
最後,就係餐飲(+$20):凍檸茶熱奶茶,如果唔駛加錢就更好🤭。
服務方面,店員們好好禮貌,佢仲叫我哋遲下可以嚟食晚飯,選擇會更加多😁。不過價錢都少貴,午餐時段相宜啲。
總括嚟講,餐廳整體幾好,食物質素唔錯,份量適中。不過最抵讚都係個環境,好啱一班人或者家庭聚會。觀塘又多一間值得推介嘅西餐廳啊😜!
2020-08-30
$150 (Lunch)
龍蝦湯