2018-03-16 688 views
我個人來講好鍾意食泰國嘅大頭蝦,但係除咗泰國可以食到,喺香港其實好少喺街市可以買到。唯一就係釣蝦場會見到呢一種蝦。香港有嘅釣蝦場唔係好多,我都係去過一兩個,而呢個我嘅感覺係比較舒適休閑。佢就真係用釣嘅方法,唔會係係個場入邊亂咁拖就會拖到。池入面係見唔到底,所以係唔會見到有蝦,全靠技術同埋運氣先至可以釣到。我釣左一個半鐘頭左右,就釣到有六隻,我朋友仔就多d。其實見唔到底都係一件好事,因為見唔到底的話,蝦都唔會見到你,所以啲蝦就冇咁驚會容易啲上釣。呢度嘅客係釣到幾多就食幾多,我釣到嘅數量雖然唔算好多,但係店主非常之好人都會比多一兩隻我食。我今日就揀咗最簡單好味嘅鹽焗蝦。咁樣嘅鮮味係最好食嘅,原汁原味。除咗釣之外,呢度仲會有卡拉OK,遊戲機可以玩遊戲,如果釣到悶嘅時候,可以去玩下呢啲,再番轉頭釣蝦,都可以消磨大半日,放假嚟不錯。