2008-12-26
放假,也得抽一天陪屋企人吃餐飯。西餐來說,老豆對Fat Angelo's 情有獨鍾,加上又有VIP卡,今餐就來呢間。坐底,服務生先奉上麵包及沙律。呢度既巨型麵包是我媽媽的最愛,塗上大大舊既牛油,佢每次都要吃兩個先肯收手。事實上,麵包確是鬆脆可口,牛油亦十分香,是最佳的餐前小食。只是我食力有限,最多也只會吃半個。至於沙律,也是不錯,生菜、蕃茄、欖、洋蔥等,感覺新鮮。點菜仍是由老豆負責,其實佢次次都係點個幾樣。海鮮大會是指定動作,材料有蜆肉、青口、魷魚鬆、魚塊等海鮮,可以鮮甜、爽口去形容。醬汁是微酸的蕃茄汁,幾醒胃的,比起白汁更為出色。伴碟還有幾片蒜茸包,點蕃茄汁食更加冇得彈。其次是蟹肉天使麵,又是用上蕃茄醬做,麵質爽口彈牙,蟹肉份量充足而且極具蟹味,我頗欣賞的。仲有叫左吉列雞胸,上次在荃灣分店食過,大家都讚不絕口,所以今次encore,今次同樣沒有失水準。雞皮再加上芝士,特別香脆可口,雞肉則嫩滑鬆化,孜不失雞味,的確好掂。最後一味咸點是豬肋骨,可以選配蜜糖醬或燒烤醬,總覺得甜甜的Honey Sauce與豬肋骨是天生一對,所以也揀了蜜糖醬。豬肋骨不會燒至乾柴柴,同埋肉質不致過硬,味道也很好
點菜仍是由老豆負責,其實佢次次都係點個幾樣。
最後一味咸點是豬肋骨,可以選配蜜糖醬或燒烤醬,總覺得甜甜的Honey Sauce與豬肋骨是天生一對,所以也揀了蜜糖醬。豬肋骨不會燒至乾柴柴,同埋肉質不致過硬,味道也很好。
甜品環節,叫了Tiramisu。濃濃的咖啡夾著淡淡的酒香,蛋糕本身亦鬆軟可口,呢件蛋糕,十分迷人。吃過好幾次這裡的Tiramisu,不是每次都做得好的,今次算是走運了!
服務生多是外籍人士,但有些亦能說廣東話的,不用擔心。