2022-12-08 2338 views
自從老爸過身,都甚少過番嚟石硤尾食飯,最近阿妹生日,費事佢哋專登走嚟走去,所以,就番佢哋索性晒我同老婆過嚟到「多彩皇宮」食餐便飯。呢間嘢真喺屹立咗好多年,都算算哋喺家族飯堂,其實啲嘢無話好好食,純粹地方大,好坐,就腳而已。就算防疫放寬咗,但始終每日確診人數都仲叫好多,所以,唔訂枱都大把位。我哋嚟得早,地下大堂可以任坐呀,上層二樓就唔知多唔多人嘞。就算之後開始有客嚟,成晚計,都喺七、八乘入座率,講緊喺星期日晚市喎,算喺算靜。呢類屋邨酒家,菜式嚟嚟去去都喺嗰啲,但都勝在喺多選擇。而較吸引味咪喺啲乜寶物寶,而呢度有晚飯6寶,問過喇,喺可以同時叫晒,不過,唔喺樣樣都啱食,最後就只揀其中2款。順帶一帶,飲茶就特別多額外小費,餐前啲花生$13兜、茗茶又$12位,最搞嘢,一向10%服務費就預咗,但呢度就喺收12%,唔喺話好多,但俾客觀感唔多好啫。蝦片脆皮燒雞 $68呢個喺6寶之一,睇落色澤炸得金黃,個外皮堅脆,香口而不膩,雞肉亦比預期中嫩滑,的確好食,沾上淮鹽,或點啲喼汁,各有風味,斬得俐落無咬到碎骨。半隻,轉眼就被我哋消滅晒。菠蘿咕嚕肉 $98生炒骨、咕嚕肉喺細妹心水,通常都會叫番碟,加上餸飯就最
,其實啲嘢無話好好食,純粹地方大,好坐,就腳而已。
蝦片脆皮燒雞 $68

菠蘿咕嚕肉 $98

生炒骨、咕嚕肉喺細妹心水,通常都會叫番碟,加上餸飯就最好。個咕嚕肉賣相唔錯,大大碟,加埋菠蘿、彩椒,賣相幾靚仔。醬汁校得酸甜開胃,啱啱好掛汁,無多餘嘅,又唔嗆喉,啲肉排大大嚿好鬆化,粉漿又唔過厚,有水準。
菠蘿咕嚕肉
清蒸游水龍躉仔 $105

餐牌標明1斤重左右,睇樣就幾敢肯定1斤有多,食新鮮魚清煎就最好不過啦,最啱就喺落埋唔少蔥絲。條魚蒸得火喉啱啱好,肉質嫩滑,又有魚鮮味。魚靚,清蒸就特別好食。
清蒸游水龍躉仔
啫啫通菜煲 $85

唔使多講,叫番碟菜喺必然選項,平衡番食咗咁多肉,而啫啫煲就夠晒惹味。呢度仲做得夠誠意,用類似石頭鍋飯嘅石鍋嚟做,上枱時啲熱氣繼續逼啲蝦醬味出嚟,混埋啲蒜香,香氣四溢,內裡仲有唔少蝦乾,食味一洗。
啫啫通菜煲
一家人,簡單食餐飯,閒談家常,就算無咩大魚大肉,只喺小炒幾道,一樣食得開心愉快
$120 (Dinner)
菠蘿咕嚕肉