2016-02-05 1100 views
情人家有喜事(並非有喜! ),想與小肥分享,因為未能公開,所以選擇上一家較隱蔽o既樓上西餐廳「La Casa Bistro」短聚慶祝。大廈正門喺橫巷入面,幸好牆上有明確指示,地點一啲都唔難搵。食店面積唔大,柔和o既燈光、簡單o既佈置、及輕柔o既背景音樂都好配合以「家」(La Casa)取題o既店名,感覺極之溫暖 。店內餐桌不多,全為二至四人枱,都好鬆動。每張枱上o既餐具都只有兩份,似乎黎幫襯o既都係情侶居多 。話明係黎慶祝,兩口子就先開咗樽意大利汽酒Prosecco,$288都幾抵飲。燭光雖然係電動,不過都好有情調。 小店晚市只做四道菜o既套餐,頭盤同餐湯各為二選一。價格則由主菜而訂。點好菜好快就有熱烘烘o既麵包食,真係估唔到會有咁多款,脆口鬆軟齊全,唔通哥哥仔驚我地空肚飲酒會醉 ?!頭盤之煙三文魚燒椏枝竹巴馬臣芝士沙津:Honey係魚后,好自然地頭盤同主菜都揀食魚。單憑相片都可以睇到沙律用上 菜撈出,難怪情人邊食邊點頭示好。頭盤之意大利風乾火腩肉水牛芝士車厘茄火箭菜沙律:大家冇睇錯,頭盤的確係「火腩肉」,而唔係火腿,XO仔都係第一次見 ,第一次食。火腩肉比火腿更有肉香
情人家有喜事(並非有喜!
大廈正門喺橫巷入面,幸好牆上有明確指示,地點一啲都唔難搵。
店內餐桌不多,全為二至四人枱,都好鬆動。
每張枱上o既餐具都只有兩份,似乎黎幫襯o既都係情侶居多
Prosecco
燭光雖然係電動,不過都好有情調。
小店晚市只做四道菜o既套餐,頭盤同餐湯各為二選一。
價格則由主菜而訂。
?!
麵包
菜撈出,難怪情人邊食邊點頭示好。
煙三文魚燒椏枝竹巴馬臣芝士沙津
,第一次食。火腩肉比火腿更有肉香,而且冇咁咸同韌,加上墊底o既火箭菜一啲都唔苦,鮮脆得令人驚訝,不需點上任何醬汁已教細佬一食即愛上
意大利風乾火腩肉水牛芝士車厘茄火箭菜沙律
餐湯之雜菜湯:食完成大碟沙律,當日o既食菜quota乜都夠,咁健康o既雜菜湯梗係唔係我叫啦
雜菜湯
餐湯之忌廉椰菜煙肉湯:忌廉湯用椰菜同煙肉打製,組合都幾新穎,雖然係嚡嚡地,不過味道好夠香濃,好唔錯。
忌廉椰菜煙肉湯
主菜之香煎海鱸魚柳配蟹肉意大利青瓜香草意大利飯($288):Honey大讚鱸魚皮脆肉嫩,「好魚加上好廚功,無得彈呀」!
香煎海鱸魚柳配蟹肉意大利青瓜香草意大利飯
香煎海鱸魚柳配蟹肉意大利青瓜香草意大利飯
主菜之大蝦車厘茄黑水欖香蒜辣椒特純欖油扁意粉($258):小肥叫o既意粉主菜麵條煙韌富彈性,大蝦亦爽脆非常,輕輕用上橄欖油、蒜蓉、及辣椒調味,效果惹味得黎一啲都唔油膩
大蝦車厘茄黑水欖香蒜辣椒特純欖油扁意粉
是日甜品檸檬味意大利奶凍:檸檬味奶凍香軟潤滑,微酸微甜,清新輕巧,美味可口。
檸檬味意大利奶凍
位於中環樓上舖o既意大利餐廳「La Casa Bistro」由一位溫婉o既哥哥仔打點,情調好,溫馨又舒適,食物高質又美味,叫埋酒每人平均消費五百蚊有找,絕對超值,情人報喜都報得特別興奮
2016-02-04
$480 (Dinner)
麵包
煙三文魚燒椏枝竹巴馬臣芝士沙津