2017-12-30
對於我呢d冇飯家庭黎講,有時都會想食番一餐半餐住家飯,但係礙於我唔識煮飯,又想食既話,就只有厚住面皮去好朋友屋企度黐餐,又或者落尖沙咀麗斯中心呢間住家中菜館。佢係係柯士甸道,近佐敦地鐵站,由D出口行去大概5分鐘路程,地點相當方便。呢度地方唔逼夾,裝修簡單,環境座位都舒服。Menu呢度係主打住家菜,自然就係有屋企feel既菜色啦,我鍾意黎食係因為呢度係主張冇味精,清淡少油既,arm晒想食得健康又冇時間煮飯既朋友住家老火湯$50(煲)今晚既老火湯係花生眉豆雞腳湯,湯料十足,真係做到少油,而且味道清甜,一煲有成8碗,好抵飲沙拉骨$72呢度碟碟都好大,份量多,沙拉骨同平時食既有d唔同,食落啖啖肉,味道甜甜酸酸咁,好醒胃金針雲耳蒸雞$72呢個蒸雞arm arm好,雞肉嫩滑,雲耳同d冬菇都好大片同厚身,好有口感金銀蛋時蔬$70我地揀左油麥菜,食落新鮮爽口,又夠清嫩魷魚馬蹄啄肉餅$75呢個肉餅食落就知道冇落鹽,唔會重鹹味,只係有少少豉油調味,食落爽口彈牙,有口感,撈飯一流南瓜西米露食飽仲有個飯後甜品,而今晚既就係南瓜西米露,味道香濃,西米煙韌,制作一d都唔馬虎
呢度地方唔逼夾,裝修簡單,環境座位都舒服。
Menu
住家老火湯$50(煲)
沙拉骨$72
金針雲耳蒸雞$72
金銀蛋時蔬$70
我地揀左油麥菜,食落新鮮爽口,又夠清嫩
魷魚馬蹄啄肉餅$75
南瓜西米露