2019-01-14 307 views
睇雜誌介紹多間石磨腸粉,其中一間喺屋企附近,今日放假就近近哋去試吓石磨腸粉,10点鐘去到,見到舖仔細細,舖外有兩張摺枱已坐滿人,唯有外賣返家慢慢嘆order咗平價套餐牛肉腸粉+柴魚排骨花生旺菜(細),其實都只是比散叫平$1。眼見都有唔少人叫外賣,等咗大約5分鐘就有得攞啦都算快。大約10分鐘路程返到屋企,好肚餓即刻開動。牛肉腸粉仍然熱,腸粉好滑,但就少了一份黏糯口感,食到係用新鮮牛肉剁碎,牛肉有牛肉味豉油用膠盒仔另外盛裝着,免得耐咗腸粉底部過咸豉油應該是自家調較的,不是出面一般的甜豉油但個人喜歡甜豉油多啲。柴魚排骨花生旺菜卻令我喜出望外,可能因為很足料,細細碗的粥有5粒排骨,除了柴魚亦有豉味(旺菜係似豉類的乾貨),沒有加味精都很好味,有家的味道。總括而言,石磨腸粉味道是可以的,但不是預期的好味。反而旺菜粥有驚喜,會為旺菜粥再來。

都算快。
大約10分鐘路程返到屋企,好肚餓
即刻開動。
豉油用膠盒仔另外盛裝着,免得耐咗腸粉底部過咸
豉油應該是自家調較的,不是出面一般的甜豉油
但個人喜歡甜豉油多啲。
2019-01-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$30 (Breakfast)