2023-03-13
呢間外表平凡既小店成日經過,食飯時間成日好快都full house,今次星期六早少少過黎食🤓.揀左咖喱素菜意粉(加烤雞)同埋白酒硯意粉,兩個都叫左set,有餐湯同熱飲🍝🍝☕️🍵.✨白酒硯意粉✨menu上面有寫明係湯意粉,所以上碟時會比較多湯汁,但又唔係茶記食湯粉果隻咁浸住晒😉湯頭係雞湯base,飲落都好香白酒味😊.有大概8-10蜆,全部都無沙,味道鮮甜😋不過個意粉除左蜆同上面少少香芹(但好夾個湯!)就無其他配菜,寡左少少😌不過,意粉個質地係完美😍😍煮得岩岩好,喺屋企點煮都煮唔出呢種質感✨咖喱素菜意粉(加烤雞)✨咖喱味非常突出,食得出唔同既香料味又帶辣勁🌶️烤雞表面搽有蜜糖,外皮香脆,肉質嫩滑,如果可以厚身d仲正🤤之所以話佢有家的味道,有一部分原因係因為個餐湯🤭🤤個味好似金寶忌廉湯🫕諗返起細細個阿媽難得煮西餐會用金寶忌廉湯做餐湯🥫同埋個意粉都好似媽媽煮出黎既味道☺️食過幾次都係同一種感覺,有種被療癒既感覺😇
✨白酒硯意粉
✨咖喱素菜意粉(加烤雞)