2019-03-13
家鄉的味道係將軍澳睇完戲,見天氣又凍,於是搵咗間打邊爐,不過今次唔係食雞煲係食鴨煲。而呢間小店最特別係客人面前個鑊搵蔥同蒜現炒,炒完食曬啲鴨就可以落湯打邊爐!一坐低,職員就擺咗嗰調味盤係枱,都有9種野簡,對於小店來講嘅選擇都係比較多。當我地落左單之後好快溫完嘅鴨件同埋蔥蒜就想上枱喇! 首先職員係個獲到落啲油,跟住就落大蔥同蒜爆香,之後就將問好咗嘅鴨件到落去,炒咗陣好快食得😼 鴨味香濃,易咀嚼,裝汁香甜,好有家鄉鴨肉嘅味道。當食晒個鑊嘅鴨之後咁就可以落湯開始打邊爐啦!佢地呢間啲火鍋配價錢同出面差唔多,但佢份量都好多。我同fd食真係好飽。打邊爐一定要食牛,於是我地嗌咗美國肥牛同黑毛豬五花腩,肥牛肥脂唔夠多,口感咬落爽口。至於個五花腩真係好正,肉質嫩滑,食落油脂感同帶有好濃郁嘅豬肉味,唔會有冰鮮嘅感覺。五花腩皮邊好可口彈牙。見到呢間有好多好特別嘅餃子,全部自家製,決定食啲獨家嘢,又想乜都試啲,於是嗌咗招牌三拼餃,咁可以食三款餃子。自家製嘅餃皮滑饀靚,一碟一共9隻餃,分別係韮菜餃、黃金餃同黑松露鮮蝦餃,最愛係入面有大大隻嘅鮮蝦,配埋香濃嘅黑松露醬嘅黑松露鮮蝦餃,真係好掂好好食😋😋而黃金餃嘅入面
見到呢間有好多好特別嘅餃子,全部自家製,決定食啲獨家嘢,又想乜都試啲,於是嗌咗招牌三拼餃,咁可以食三款餃子。自家製嘅餃皮滑饀靚,一碟一共9隻餃,分別係韮菜餃、黃金餃同黑松露鮮蝦餃,最愛係入面有大大隻嘅鮮蝦,配埋香濃嘅黑松露醬嘅黑松露鮮蝦餃,真係好掂好好食😋😋而黃金餃嘅入面係粟米碎粒,都係好特別架🙈
午餐肉係四分一切片,硬實得嚟有少小彈牙嘅口感,肥肉少唔太油。
豆腐係大盒嘅盒裝豆腐,唔駛擔心唔滑,開咗1x6,易放入口,而且落鍋撈起唔易散。
南瓜片,好新鮮,切得好均匀,厚薄啱啱好,好易放入口,落鍋亦好快熟。
芋頭經過油炸先上枱,所以好香口。
稻庭烏冬有兩餅,烏冬彈牙嫩滑入味。
特別一提,餐廳入面仲有房可以bk,啱晒一大班人打邊爐同傾計聚會。