2021-10-11 11 views
今日放學諗住去附近一間既日本餐廳食飯 見到有間餐廳門口有養啲蟹仔 幾得意 門面有幾有日本氣氛 印以就入咗去試下😆入到去既裝修更有氣氛 放咗好多日本汽水之餘 佢仲有啲以富士山為主題既豉油碟同擺設🗻又靚打卡啱晒🤩前菜 - 鯷魚醬配蔬菜條店員指鯷魚醬來自西班牙 另外係經過師傅自家調製🙆🏻‍♀️ 鯷魚醬食落唔過鹹 令你不停飲水個隻😋 鯷魚醬惑味 而且味道百搭 加埋蔬菜條係一個唔錯嘅前菜😆蟹肉波波沙律呢個係新菜式 蟹肉波波成個雪糕球咁 用咗松葉蟹肉 全部都係蟹肉絲 啖啖肉🦀 配上柚子啫喱沙律🥗 沙律食落夠晒fresh😛清酒煮日本大蜆店員好貼心拎咗兩個碗俾我地 方便我哋食😆啲蜆大大隻又唔會有沙 味道仲幾香甜 佢既湯有好多芫荽同蔥粒 仲有少少香香地既清酒味 幾特別🤩千府海之幸卷呢個千府海之幸卷真係好正 因為用料十分充足之餘 仲好新鮮🤩 入面既餡有炸軟殻蟹同牛油果 炸軟殻蟹香脆 加埋牛油果食落口感更滑 最正係卷物上面有吞拿魚蓉同海膽 有好多吞拿魚蓉 仲係肥肥地既 而海膽都好甜好新鮮🥰燒白鱔佢既燒物都唔錯 白鱔燒得香脆 仲係金黃色既😍大大舊又啖啖肉 又唔使擔心太多骨 白鱔上仲加左少少鹽 可以帶出佢既香味

前菜 - 鯷魚醬配蔬菜條

蟹肉波波沙律

清酒煮日本大蜆

千府海之幸卷

燒白鱔
佢既燒物都唔錯 白鱔燒得香脆 仲係金黃色既😍大大舊又啖啖肉 又唔使擔心太多骨 白鱔上仲加左少少鹽 可以帶出佢既香味 落埋檸檬汁就更好味🤤

日本黑豚腩肉
呢個腩肉都燒得好香又幾脆 同燒白膳一樣都係落咗啲鹽係上面 所以食落都好出味 腩肉肥肥地 燒完後都好香😍

免治雞肉軟骨餅 配月見玉子
呢個雞肉軟骨餅咬落淋淋地 仲有啲細細粒既洋蔥係裏面 肉既表面仲加咗啲燒汁 所以食落好夠味😋加埋佢新鮮既日本蛋 又滑又香🍢

宇治抹茶十勝紅豆布甸
佢既布甸造型都係以富士山為主題 上面仲加咁啲cream 營造出火山口上有啲雪既效果 好靚好神似🗻 佢既抹茶味少少苦 少少青味 但配埋紅豆一齊食 有番啲甜味都唔錯

山頂可樂
呢個山頂可樂係用富士山水整嘅 真係好夠氣 又唔人特別甜🤣

店員好樂意介紹菜式 亦有推介我哋食乜好 態度友善☺️ Overall 呢間居酒屋質素唔錯 有機會會再去🏮