2023-02-08
趁天朗氣清☀️一於同另一對識食couple進行尋找米芝蓮⭐⭐的故事!是日選址天龍軒, 已榮獲米芝蓮⭐⭐多年, 成功嘅背後總會有佢嘅原因, 今日無論食物, 環境, 服務都完全符合⭐⭐嘅水平事不宜遲, 無論點心/小食/燒味都叫d黎試下, 話晒山長水遠黎到咁高嘅地方😂先黎香檳醒一醒神先, 因為今日實在太早起身😂 香檳我諗係世界上其中一款飲品一年四季24小時都適合飲用嘅😏🍾🥂腰果夠脆, 調味啱啱好, 一路食一路飲香檳食到唔停口😂天龍軒自家製嘅XO醬, 調味溫和, 鮮味十足, 配點心食係一流雪影焗叉燒包 - 表面焗得脆身, 跟住皮薄軟身, 用手將佢分開兩半, OMG入面熱到係出煙家! 將我啱啱講嘅其中一樣野做到唔難, 但係要將三樣野做到同時發生就絕對係實力入面嘅料, 甜度適中, 絕對為今日嘅午餐起左一個好開始🥢大蝦多士 - 脆口唔油, 蝦肉彈牙👍🏼椰汁螺肉蜂巢芋角 - 入口鬆化, 椰汁嘅調味啱啱好, 唔會好膩三文魚籽蟹腿鳳眼餃 - 結合左中日嘅原素, 亦體驗到師傅唔會受材料嘅限制, 從而構思到呢一款點心出黎! 三文魚籽除左增加左點心嘅口感之外, 配合左蟹腿亦有提鮮嘅效果黑椒羊肉煎餃蕃茄乾星斑燒賣
腰果夠脆, 調味啱啱好, 一路食一路飲香檳食到唔停口😂
大蝦多士 - 脆口唔油, 蝦肉彈牙👍🏼
黑椒羊肉煎餃
蕃茄乾星斑燒賣 - 據知靈感係來自港式魚肉燒賣, 咁當然呢一粒係東星斑燒賣啦! 我首先咬左半啖, 好輕輕嘅魚味, 另外半粒配搭左辣椒油同埋甜豉油... 嘩味道更鮮!
蒜香田雞腿 - 香口田雞腿啖啖肉, 配香檳一流🍾
脆皮燒三層肉 - 平平無奇嘅外表, 配搭上脆口嘅外表, 彈牙嘅豬肉所以千祈唔好以貌取人🤣
蜜燒西班牙黑豚肉叉燒 - 天龍軒名作!!! 香港有幾多間酒店中菜廳夠膽放2款叉燒喺menu? 自信就係來自食物嘅質素... 呢件厚切叉燒...
1) 肉嫩, 入口唔需要好大嘅牙力去咬但又不失口感
2) Juicy, 咬嘅過程中仍然會感受到肉汁
3) 蜜汁調味啱啱好, 唔會蓋過肉嘅鮮味
炸釀鮮蟹蓋 - 一上枱見佢脹卜卜已經知道非池中物, 第一啖入口, 入面嘅配料恰到好處而唔會喧賓奪主🤤🤤 事關坊間好多釀蟹蓋會用海量嘅洋蔥同埋椰汁, 咁就👎🏼👎🏼👎🏼 天龍軒就完全無呢個問題, 另外佢混合左2款唔同嘅蟹肉令食入口嘅口感同其他地方嘅唔同 世一!
不知不覺飲下食下就3個半鐘頭, 價錢絕對唔係平嘅, 但係您比嘅一分一毫, 天龍軒絕對會比返十足嘅價值您 期待下次試下佢嘅Dinner 😁