2020-03-19
呢日朋友又返長沙灣,我哋就搵個中間位食晏,去咗美居中心嗰邊。之前我上網見到嗰頭有間新開嘅餐廳仔,於是就去試下。原來餐廳喺甜品舖陣離,唔算好起眼👀。一入到去疑似老闆娘就為我哋送上熱茶🍵,而且仲畀紙巾我哋包口罩,勁細心😊。枱面仲有大大支消毒搓手液,注重衛生之舉,抵讚。餐廳環境一眼睇哂,細細間,廚房佔咗一半面積,所以只係放到三四張枱。枱之間比較迫,不過每張枱都好大,夠四個人坐,可以放好多食物😂。店內環境衛生OK,但出面係車房等商舖,有時會有昆蟲仔飛過...。睇番餐牌,小店無特別做午市,但就有提供全日便當🍱,好抵食下;除咗鰻魚飯外,全部都係$50樓下有交易!另外,仲有賣唔少日式小食,價格亦都好相宜。我要咗🐮牛屋三色便當($50),第一次嚟梗係要試下招牌便當啦。造型雖然唔係以便當盒咁送上,但都好吸引!首先,便當Set有跟兩碟小食/小菜,兩樣都好有誠意。其中一碟係有一片玉子同魚蛋加蘿蔔醃漬,🥚玉子雖然好薄,但有得食,已經好開心。另一碟唔係沙律菜,而係煮熟咗嘅菜(仲搭嚿芋絲),應該係用壽喜燒湯底煮🤤,有別於平時,幾正。講返碟三色牛飯,果然係有三款牛肉🐂,包括牛肉碎、慢煮牛肉(中間有少少粉紅色嗰種)同
講返碟三色牛飯,果然係有三款牛肉🐂,包括牛肉碎、慢煮牛肉(中間有少少粉紅色嗰種)同汁燒牛肉。雖然牛肉比較薄身,但都有幾多片,而且每款亦幾好味;撈勻啲牛肉碎伴飯食好正,有少少似台式肉燥飯。成個飯一啲都唔Dry,因為夠哂汁。
🥩Special便當($45),原來呢期係做緊日式漢堡扒,我對呢樣食物興趣非常低,自己一定唔會嗌,但朋友叫到又會胃食想試一啖🙈。點知發現呢到嘅漢堡扒好高質喎!首先漢堡扒夠厚、夠大塊,咁先好嚼口。第二漢堡扒上面落咗好多沙律醬,加埋燒汁,成個調味令人胃口大開😋。第三就係漢堡扒肉味濃郁,唔會食完都唔知食咗啲乜。我下次自己食會叫呢款囉!
總括嚟講,依間小店嘅出品好掂,兩個便當都好好食,而且仲好抵食👍,滿分推介💯。我估計呢間舖應該係由兩公婆經營,老公負責廚房、老婆負責樓面。佢哋以客人為本,會主動問我哋駛咪加飯/少飯;而且老闆娘仲好好人,話如果下次我哋有時間慢慢坐嘅話,請我哋食甜品🍮。我相信真係小店先感受到呢種人情味。我一定會多啲嚟幫襯!