2018-12-29
呢晚又走咗去珠記度食。今晚終於有機會帶我兩位講咗好耐要去珠記嘅朋友去食。一行三 pair人,誓要去食到破紀錄。 (紀錄有一次2 pair食咗16碟餸)講番珠記先,其實我幫襯咗珠記好多年。珠姐為人好老實,海鮮夠新鮮夠足兩。價錢抵到爆,小菜獲氣又夠。我成日都唔明佢廚房咁細,點可以煮到咁多張枱,仲要碟碟熱辣辣大大碟。今晚食咗好多好多,不能盡錄。椒鹽鮮魷夠乾身夠厚身,送啤酒一流蟶子新鮮,炒蜆無沙。黑椒炸鮑魚係招牌菜,出面好少食到。正紅燒乳鴿好 juicy有鴿味, 沙田嗰D真係行埋一面。珠姐教最好開邊食,好個斬四舊。好介紹沙爹牛肉粉絲煲,咕嚕肉,煎釀雙椒,炸大腸,粟米班塊,個個都好出色。仲有個魚香茄子D咸魚香到呢。。。生炒糯米飯夠爽身。不過今晚過羊腩煲就麻麻地,D肉太瘦,汁太稀,失咗手。其實佢地嘅一碗白粥一碗湯米粉都做得好出色。好有 heart... 喺咁嘅環境食到咁高水準,珠記。PS:小弟建議直接去珠記叫海鮮,毋須喺街市買海鮮. 因為我唔覺得自己買D海鮮靚嗰佢同抵過佢嗰D。除非你係海鮮專家。
今晚食咗好多好多,不能盡錄。
椒鹽鮮魷夠乾身夠厚身,送啤酒一流
蟶子新鮮,炒蜆無沙。
黑椒炸鮑魚係招牌菜,出面好少食到。正
仲有個魚香茄子D咸魚香到呢。。。
生炒糯米飯夠爽身。
不過今晚過羊腩煲就麻麻地,D肉太瘦,汁太稀,失咗手。
喺咁嘅環境食到咁高水準,珠記。