話說我呢幾日,一日都會經過幾次「阿婆豆腐花」,但每次唔係因為岩岩食完早餐太飽,就係佢已經準備拉閘關門。呢日特登早餐唔食甘飽,然後食完早餐之後慢慢行過黎買豆腐花食。平日時間,店外唔算好多人排隊,等左一陣就到,要左個「熱豆腐花」同「豆漿」外賣,反屋企慢慢嘆。(上圖) : 聽講佢好滑,甘一定要小心苛護啦!怕自己太粗暴甘FING FING下個外賣膠袋會整散曬D豆腐花,所以好小心翼翼甘捧住佢返歸。好在都無咩點散到。D紅糖已經溶曬,變成糖水,仲好,我就係喜歡甘,食完豆腐花之後可以飲埋D糖水,既清熱又滋潤(無飯主婦阿豬媽係會成日稔埋D宿數架啦),8蚊真係超抵。(上圖): 急不及待,勺返一羹,放進口腔,豆腐真係超~超~超~滑,說時遲,那時快,我都未咬,果啖豆腐花已經「跣」左入我喉嚨,跌埋落食道。至於豆味都OK,唔算係非常濃,但仍有豆味。至於豆漿,9蚊細枝,同豆腐花比,因為無紅糖搶走D味,所以豆味比較突出。

2016-11-03
$17 (Tea)