7月31日系我生日, 今年好特別, 除了老公同我慶祝外,仲多咗仔仔. 所以經朋友介紹, 我地首先光顧 Tea & Herb.  我地約7:00pm 到北角蜆殻街 (第一次嚟依條街),  我眼見最多人系排梗一間日本拉麵舖, 基本上成條街系...靜英英  (好聽d 叫寧靜).  Anyway, 我地行到差不多街尾,終於找到間藍色門面,亦帶點希臘風情既 Tea & Herb.  誰不知晚上原來系另一老闆打理,舖名叫 Kas. 老公話冇所謂, 照入去試吓! 因為BB 實在要坐底開餐.由於我地冇book 位, 所以都等咗約15分鐘, 舖內有BB 櫈安排, 不錯! 我幫BB 開餐, 老公負責點菜, 睇餐牌睇有咩菜式外, 我地都會睇吓咩價位, set dinner 由$140-$200.  我地點咗2個set dinner :西洋菜忌廉湯 - 冇味精, 冇忌廉, 中式感覺,西式飲法 ----> 我老公諗既 我問咗點解冇忌廉都可以唔水汪汪, 因為用咗薯仔冬瓜薏米湯 - 冇味精, 好健康無花果合桃包 - 經過十八小時低溫發酵, 採用天然野山酵母 * 天然酵母系店主自家養殖, 所以麵包都系自家出品
7月31日系我生日
, 今年好特別, 除了老公同我慶祝外,仲多咗仔仔
. 所以經朋友介紹, 我地首先光顧 Tea & Herb.
我地點咗2個set dinner :

我問咗點解冇忌廉都可以唔水汪汪, 因為用咗薯仔
西洋菜忌廉湯
冬瓜薏米湯 - 冇味精, 好健康
冬瓜薏米忌廉湯
無花果合桃包 - 經過十八小時低溫發酵, 採用天然野山酵母 * 天然酵母系店主自家養殖, 所以麵包都系自家出品, 不是向外求
無花果與合桃麵包
風干火腿沙律 - 大家見倒幅相, 一句講曬 ---- 足料新鮮!
風干火腿沙律
羊架 (忘記全名) - 食落已知道店主用靚食材, 加上烹調, 不加任何味精, 食材原有味道....品嘗倒喇!
羊架
鴨脾 (忘記全名) - 嘩!  勁好味道....因為又系食材鮮味肉質嫰,  仲要配上自家橙醬
 我同我老公講, 可唔可以食多隻, 佢話下次嚟至再食過
鴨脾
士多啤利乳酪雪糕 - 店主新推介, 因為雪糕上既士多啤利醬, 亦系自家製.
士多啤利乳酪雪糕
甘荀蛋糕 - 試咗 ! 大愛
 一向愛吃甜品既我, 有時預倒太甜既甜品, 真的怕怕! 但系依個自家製甘荀蛋糕, 不會過甜,亦帶有淡淡甘荀香味.
甘荀蛋糕
Other Info. : 食飯其間,店主亦有同我地傾咗幾句。原來佢地日頭唔同店主, 晚上叫 Kas. K 同 S 系 兩個 Partner 個名, 廚師兼店主 Kit 同打理門面 Sammy. 同店主傾落, 佢地抱住用新鮮食材, 不加味精, 提供原汁原味給顧客. 所以不論麵包, 果醬, 蛋糕....都系自家出品 (包括麵包既天然酵母) , 不外求!
2014-07-31
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
Celebration
Birthday