2021-06-22
今日去咗將軍澳海濱散步散吓心😗 發覺呢區越嚟越多高尚住宅,亦都越開越多餐廳👀 仲有唔少商場,兼且有donki進駐添! 良好嘅條件自然造就咗唔少貴價餐廳,Fine dining,各類西餐應有盡有。我今次覓食就揀咗呢間價錢比較相宜嘅餐廳「緻」💁🏻♀️門面係行日本簡約風,門口出面有張高枱,可以望到少少海景,但今日天氣太熱…都係坐返室內好啲😆 店入面裝修係行日式居酒屋風格,店內面積唔算大,座位唔會排到好逼,都算坐得舒服😌比較咗Menu覺得佢哋個二人前套餐($498)係最抵食👀 有吞拿魚他他、茶碗蒸、麵豉湯、串燒拼盤、比目魚醬油燒、炒飯,再包飲品同甜品🤩 以呢個地段食呢個價錢嘅套餐真係超抵食😼 最後我哋叫咗個二人前再加個炸年糕😛❤️ 吞拿魚他他 配黑蒜、青瓜、檸檬、水菜 吞拿魚切咗粒,吞拿魚魚油唔會太多,相對清爽,配埋面頭嘅脆脆增加咗口感,調味令吞拿魚鮮味更突出🐟❤️ 三文魚籽茶碗蒸一打開蓋見到三文魚籽都幾多,佈滿哂幾乎睇唔到個蛋🤣 微暖嘅茶碗蒸好滑溜,配埋三文魚籽,海鮮味喺口腔內爆發🙊 ❤️ 蜆肉麵鼓湯我對麵豉湯期望唔係特別大,估唔到入面有三粒蜆肉,顯出店主都有心思,唔係淨係淨麵豉湯😼❤️ 串燒拼盤串
比較咗Menu覺得佢哋個二人前套餐($498)係最抵食👀 有吞拿魚他他、茶碗蒸、麵豉湯、串燒拼盤、比目魚醬油燒、炒飯,再包飲品同 甜品🤩 以呢個地段食呢個價錢嘅套餐真係超抵食😼 最後我哋叫咗個二人前再加個炸年糕😛
❤️ 三文魚籽茶碗蒸 一打開蓋見到三文魚籽都幾多,佈滿哂幾乎睇唔到個蛋🤣 微暖嘅茶碗蒸好滑溜,配埋三文魚籽,海鮮味喺口腔內爆發🙊
❤️ 蜆肉麵鼓湯 我對麵豉湯期望唔係特別大,估唔到入面有三粒蜆肉,顯出店主都有心思,唔係淨係淨麵豉湯😼
❤️ 串燒拼盤 串燒有10串,分別有無骨雞翼串、日本白豚五花腩配柚子胡椒醬、加拿大豬拖羅配梅醬、汁燒美國牛西冷、日本山藥、窩荀。
第一次食日本山藥&窩荀串燒,唔太食得慣🤣 日本山藥食起嚟猶如食梨咁爽脆,水份較少,有獨特黏稠口感。窩荀相對多返啲水份,同樣爽口💦
4款肉類串燒,我最鐘意汁燒美國牛西冷,燒到啱啱好而且好juicy,牛味濃郁。其次就係日本白豚五花腩配柚子胡椒醬,五花腩食落油香豐盈,每咬一口都好滋味,師傅仲燒到有少少脆邊👌🏻 配埋柚子胡椒醬確係幾夾。
❤️ 青森比目魚醬油燒 比目魚肉質比想像中更嫩滑一啲都唔柴,醬油將肉汁鎖住,比目魚嘅甜同醬油鹹香完美交融👀
❤️ 鰻魚炒飯 呢個係兩人份,鰻魚雖然係切碎上,但分量都好多🙈 炒飯炒到粒粒分明,加埋蟹籽、蛋絲、窩荀粒,口感豐富有咬口!食完真係好飽😂
❤️ 宇治金時 抹茶雪糕配抹茶嶡餅🍵 抹茶控點可以錯過!😏 抹茶雪糕茶味濃郁唔苦澀,茶同牛奶比例啱啱好,唔會落奶落得太重手。雪糕順滑無冰粒👌🏻
抹茶嶡餅口感煙韌,抹茶粉有淡淡苦澀,抹茶味突出😙
❤️ 年糕 $48 年糕輕輕炸過唔油膩,外層炸漿好脆好薄,新鮮炸到熱辣辣,配埋清新嘅柚子雪葩,有冰火嘅刺激感🔥🧊
餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
二人前套餐都幾抵食,呢個價錢食咁多樣嘢,再加埋呢個地理位置,都真係難得。節日帶另一半慶祝都唔錯😏
👇🏻補返Menu相: