2018-04-28
Tea Set有分開鹹食同甜食,雖然Tea Set既分量睇落好似細份左啲,但其實食落既分量真係岩岩好。底層鹹食:蟹肉蛋沙律意大利包、煙三文魚沙律、迷你香烤火腿芝士三文治三款鹹食裏面小編最鍾意嘅係個三文治包,麵包整得好香口,而且夾埋中間嘅芝士同火腿一齊食,個口感同味道都超級正呀。至於個意大利包方面,中間嘅蟹肉蛋沙律醬個份量俾得啱啱好,所以個意大利包整體入口都唔會太乾身,而且沙律醬嘅味道比較特別,小編估計佢應該有溝到其他野落去。至於個煙三文魚沙律就比較普通,個人就覺得冇乜特別。中層輕食:士多啤梨松露、迷你冬甩、酥皮牛角冬甩講到輕食點可以冇佢哋呢度招牌嘅冬甩呢,冬甩方面就分別有迷你冬甩同埋酥皮牛角冬甩。迷你冬甩方面就俾咗4粒,朱古力味同忌廉味就各兩粒,冬甩裏面嘅忌廉都打得幾滿下,所以入口唔會太乾身。至於個酥皮牛角冬甩方面,就貫徹一直以來嘅味道,所以喺度都唔多作介紹啦!而個士多啤梨松露,底部小編覺得佢係一個奶黃醬,偏向比較重奶味,而中間有少少士多啤梨粒喺度酸酸地,免頭再有啲好似彈花忌廉嘅嘢喺度,所以整體嘅味道都比較清淡同清新,應該係成個Tea Set裏面味道比較淡嘅食物之一。頂層甜點:特濃朱古
中層輕食:士多啤梨松露、迷你冬甩、酥皮牛角冬甩
頂層甜點:特濃朱古力慕絲、意大利芝士餅
特濃朱古力慕絲方面,朱古力味真係超級香濃,而且慕絲個質感亦比較幼滑,慕絲表面加左啲車厘子長喺度,入口酸酸甜甜咁,超級解膩。
而個意大利芝士餅小編真係超級欣賞,因為呢個甜品裏面苦同甜都可以體驗個到,先苦後甜,而且個咖啡味好重個配搭真係超級正呀。
飲品:焦糖牛奶泡沫咖啡、薄荷朱古力
個焦糖牛奶泡沫咖啡入口嘅味道就同小編想像中嘅差唔多,咖啡味好香,但就好似冇乜焦糖味。
至於個薄荷朱古力方面,朱古力味真係超級重,可以飲到好香嘅可可味。雖然成杯嘢飲都係朱古力,但味道就一啲都唔甜,不過薄荷味就稍為欠缺。