2023-02-28
將軍澳一間好出名的酸菜魚餐廳,想試好耐一直沒有機會,咁岩今次來開呢頭,就點都要同朋友試下。點了兩個主食一份甜品,第一樣不能不點的就係酸菜魚啦,第二樣係自選配料的香辣乾鍋,甜品就點了紅糖糍粑,落單後唔洗10分鐘野食已經有啦,好快手,夠速度啊。首先這盤元元酸菜魚真係好大盤,一整盤滿滿的魚,食落去味道不算太酸,酸菜不算多,但滑溜溜的魚肉就多啦,而且湯底好香滑,小小酸超級開胃,湯底下還有晶瑩通透的薯粉,吸曬酸湯魚肉味彈牙又可口,我們一邊食一邊讚,抵食又好食。香辣乾鍋也是很快就上桌,自選了美國肥牛,萵筍,牛百葉同四季豆,大大盤香鍋點了小辣,口味惹味辣度剛剛好,這個香鍋超級讚,十份正宗,喜歡吃香鍋的朋友必選無疑。吃飽飽真係好滿足,唔好唔記得仲有個紅糖糍粑,外脆又帶點甜絲絲,內裡煙韌有爵口,甜品的不二之選。另外這裡飲品品種繁多,我們喜歡喝奶蓋,點了一杯奶蓋配清茶加了蘆薈,另一杯就選紅茶,一樣好喝解辣,滿足的飲品,滿足的一餐飯。