2018-08-23 221 views
20.8.2018 Mee...lemongrass有日同家人外出食飯,諗唔掂食咩就上Openrice睇吓,發現東港城開咗哩間新嘢,而且仲見到佢嘅銅鑼灣店有好多個笑哈哈,決定一戰!(結果哩兩個月戰咗兩次 以下係綜合咗兩次所食嘅嘢而寫嘅食評)🦀軟殼蟹米紙卷$66食東南亞菜想食fresh啲,米紙卷就係個好選擇。脆卜卜嘅軟殼蟹點埋個帶酸嘅醬汁,加埋啲沙律菜,就係好好嘅開胃小食。哩個米紙卷入面仲包咗牛油果同芒果,食落個味道就更豐富! 🐓地道串燒(雞肉) $62串燒雞肉唔會太乾,但沙嗲醬花生味唔夠,所以一般。好嘅係一齊上嘅仲有車里茄同青瓜等可以解膩嘅伴碟,仲有幾片多士比你用盡啲沙嗲醬,咁樣配搭嚟食別有一番滋味。 🦐大蝦炒金邊粉(偏食人士走配料版)  $72本身覺得個價錢有啲貴,但一上枱見到佢個份量咁充足,馬上覺得個定價算係咁。金邊粉個味算OK,略嫌唔夠惹味。特別嘅係佢除咗有花生碎同辣椒粒,仲提供咗砂糖比你撈,可能係想比唔小心撈得太辣嘅人解解辣?!! 可惜食到尾見到有堆油,但入口時其實唔會覺得太油。 🍜原隻波士頓大龍蝦喇沙 $84(半價中)哩隻一人份嘅波士頓龍蝦size適中,由於事先有專人幫你喺中
20.8.2018 Mee...lemongrass

以下係綜合咗兩次所食嘅嘢而寫嘅食評)

🦀軟殼蟹米紙卷$66
軟殼蟹米紙卷

🐓地道串燒(雞肉) $62
地道串燒(雞肉)
[本人太鍾意食串燒,唔小心食咗一半先記得影相。]

🦐大蝦炒金邊粉(偏食人士走配料版)  $72
大蝦炒金邊粉
[由於本人偏食,所以哩個係走韭芽紅蔥版(不過佢唔小心幫我走埋粒青檸)。]
大蝦炒金邊粉
可惜食到尾見到有堆油,但入口時其實唔會覺得太油。

🍜原隻波士頓大龍蝦喇沙 $84(半價中)
原隻波士頓大龍蝦喇沙
哩隻一人份嘅波士頓龍蝦size適中,由於事先有專人幫你喺中間𠝹咗一刀,想斯斯文文咁進食都冇問題,但當你想食盡隻龍蝦嘅其他部位,就要靠你自己嘅技術啦(記得小心啲唔好將啲喇沙湯彈到一身都係呀)。

🍜mee...喇沙(海鮮喇沙) $78
mee...喇沙(海鮮喇沙)
仲有另一款喇沙~湯底正常,唔會太辣,不過亦唔係行椰香路線。哩款都好足料,啲蝦又大大隻,非常好。最鍾意佢係有齊米粉同油麵,感覺正宗啲。

🍝蔗蝦撈檬粉 $66
蔗蝦撈檬粉
少有地,哩度嘅蔗蝦用嘅蔗唔會炸得太乾太硬,食到比蝦肉包住嘅部分,條蔗仲可以吸到蔗汁,十分驚喜。

👣香芒椰汁糯米飯 $48
香芒椰汁糯米飯
芒果夠甜不過椰汁唔夠香,但哩個拖鞋飯可愛造型夠晒搭夠。

🍍Pineapple gaarden $52
Pineapple gaarden
哩杯cocktail酒味唔會太濃,菠蘿味又唔會假,加上菠蘿肉夠多,正!(不過對比佢杯大大杯沙冰,會覺得有少少貴)

整體來說,我地覺得Mee...lemongrass食物算中上,喜歡食東南亞菜嘅話可以去食
Other Info. : 環保Bonus: 杯Pineapple gaarden想走飲管,同侍應姐姐萵單時見到佢有幫我寫清楚,不過因為上飲品嘅係其他同事,嚟到時飲管已經喺杯內了 :(
2018-08-20
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
軟殼蟹米紙卷
mee...喇沙(海鮮喇沙)