2018-10-09
話說個日約左小棋去寶琳睇戲,之後發現左呢間平民既西餐廳 – 春天(Primavera)。話佢係平民西餐廳其實一啲都唔過份架,因為論餐廳裝潢、服務質素、食物性格比都係中高價西餐廳既水平。而係呢到,我地可以只需花比較大眾化既價錢就試得到啦!先講下餐廳既環境。地方雖然不大,但都不失氣派,餐廳採用歐陸式的裝潢,天花仲裝上了一盞大吊燈,店內光線充足;待應在食客用餐後,就會馬上收執碟子及進行清潔,以維持餐廳內既衛生水平;餐廳又會按週日或週末推出多個唔同既餐牌比食客選擇,食物種類都幾多,同埋唔好忽視左食物的份量,份量之多,足夠兩個人一齊食一份,肯好小棋也是一個吃貨。(其實係佢唔浪費姐…..XD)餐廳有多個餐牌供食客選擇。我們分享下今次食左D咩啦:春天什扒 配薯菜 $98呢個套餐會跟埋沙津同餐湯,而今晚既餐湯係菠菜忌廉湯,湯味道不會太濃,反而係淡淡地,如果可以再稠身啲,效果會更佳;沙津唔會太多沙拉醬,兩者加埋可算係開胃既組合。今次個四餸精選,我地揀左燒大蝦、扇貝、燒蠔、尤魚,食物的尺寸都唔細,都有半個手掌以上咁大,燒海鮮冇可以挑剔,反而敗北既係魷魚,夠味但比較淋身。卡邦尼意大利粉 $78呢個算係成晚最
餐廳有多個餐牌供食客選擇。
我們分享下今次食左D咩啦:
春天什扒 配薯菜 $98
卡邦尼意大利粉 $78
呢個算係成晚最抵食既一個主食啦,一個多汁卡邦尼已經可以令你飽成晚,蛋黃汁的味道夠濃。更加要叻既係,呢個卡邦尼用既係扁意粉(Linguine),而非用一般肉醬意粉既意粉(Spaghetti),可見餐廳的誠意。特別要注意係,大家記得要趁熱食。
七味炸雞翼 $21 (有優惠)
最後小棋想再加小食,見佢有優惠。就點左呢個七味炸雞翼。雞翼比我想像中乾左少少,不過都接受啦,優惠後只需加十蚊就有3隻炸雞翼,我都收貨啦。
Other Info. :
記得餐廳會收加一架....