2022-07-21
成日過將軍澳都好少發現,原來呢度附近最近開左新商場“海天晉滙”😗裏面好多有格調餐廳!因爲最近真係好挂住日本🥺💗呢次去左Katachi形呢間日式居酒屋🪄雖説係居酒屋,但係平日裏面人流好少,同普通高質餐廳差唔多坐得舒服,裝修設計同燈光都好適合慢慢同朋友聊天☺裏面更設有桌球檯好chill🥰🏮我同朋友叫左幾款串燒同食物🥢前菜:牛蒡同蒜頭因爲呢日無飲酒精類,我同朋友都覺得重味左少少,如果送酒就一流啦🍢牛舌芯 $45🍢雞頸肉 $38-🍢青椒仔 $26呢間居酒屋叫串燒店員會用一個小爐擺設拿上黎,打卡able之餘有格調!牛舌芯的確唔錯,好香牛肉味!🙌🍳玉子燒 $38呢個都好味!但係如果食開日本玉子燒就會覺得呢個質感好奇怪,表面係微微乾身,類似燒雞蛋蛋糕😝裏面個味難以形容,類似唔甜唔鹹 同日本傳統整法個款一層層偏水軟,同充滿蛋香味就唔同啦😌🥣鰻魚炒飯 $78同朋友share分量都足夠,炒飯係偏軟個款(夠日本ww),鰻魚好香而且都有好多塊~成個飯都會好香唔會太鹹🤤🍸Mocktail (Happy Hour $48)呢個蘋果Mocktail就真係强烈推介!!蘋果味好清甜🍏+🍋香味 質感係沙冰夏天飲一流!上面
🏮我同朋友叫左幾款串燒同食物🥢
前菜:牛蒡同蒜頭
🍢牛舌芯 $45
🍢雞頸肉 $38-
🍢青椒仔 $26
🍳玉子燒 $38
🥣鰻魚炒飯 $78
🍸Mocktail (Happy Hour $48)
呢個蘋果Mocktail就真係强烈推介!!蘋果味好清甜🍏+🍋香味 質感係沙冰夏天飲一流!上面蘋果每塊都好甜,而且有蘋果蓉真材實料好高質!💗
呢間居酒屋好chill可以同朋友吹水飲下野講到10點都得,加埋有室外室内座位,裏面裝修高質至於私隱度高,食物質素都吾錯,如果下次經過附近值得同朋友去下!!🥰
環境:🍸🍸🍸🍸🍸
食物:🍳🍳🍳🥢
#hkfoodie #hkfoodies #hkgiveaway #giveawayhk #giveaway進行中 #hklifestyle #hklifestyleblogger #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkfood #pizza #pizzaday #emmerpizzeriaandcafe #veganpizza #🍕 #將軍澳美食 #katachi形 #居酒屋