2021-12-20
將軍澳海邊嘅一個商場有一間新開嘅日本菜,見到佢嘅午市套餐都幾抵食,前幾日過開將軍澳,見到呢間餐廳,就入咗嚟食。松 •七本時令壽司 小卷三本 $188呢個餐包左沙律、茶碗蒸、安格斯牛肉烏冬、一款卷物同埋七款時令壽司。因為我地坐左喺bar檯,所以師傅會喺我哋面前整壽司,仲會將壽司逐件逐件上,加上講解,好似去咗食Omakase咁,感覺好抵。壽司分別有以下幾款:象拔蚌壽司上面加咗少少柚子皮,可以直接食。食落口好爽口。白子壽司經過加工處理之後就唔會腥,用左Sake去浸,之後加薑水,再燒到半熟狀態,食落似豆腐花口感。鰤魚腩壽司到左冬天,又係時候食返啲肥美啲嘅魚。鰤魚其實係野生油甘魚,比一般油甘魚肥美。今次用左正腩位,食落油脂感好豐富,一啖食落口好滿足。吞拿魚醬油漬壽司上面加左紫蘇葉,有種淡淡嘅清香,可以帶出吞拿魚嘅味道。火炙右口魚邊壽司燒過之後依然好肥美,好食。海膽壽司味道鮮甜。大拖羅壽司有輕輕燒過,食落有入口即化嘅感覺。碎蔥吞拿魚腩手卷吞拿魚蓉嘅份量好多,咬落啖啖滿足。安格斯牛肉烏冬烏冬口感彈牙。關西安格斯牛肉壽喜鍋 $118至於朋友就叫左呢個壽喜鍋嘅lunch set,同樣都係有沙律同埋茶碗蒸
松 •七本時令壽司 小卷三本 $188
象拔蚌壽司
上面加咗少少柚子皮,可以直接食。食落口好爽口。 白子 壽司
經過加工處理之後就唔會腥,用左Sake去浸,之後加薑水,再燒到半熟狀態,食落似豆腐花口感。 鰤魚腩 壽司
到左冬天,又係時候食返啲肥美啲嘅魚。鰤魚其實係野生油甘魚,比一般油甘魚肥美。今次用左正腩位,食落油脂感好豐富,一啖食落口好滿足。 吞拿魚醬油漬 壽司
上面加左紫蘇葉,有種淡淡嘅清香,可以帶出吞拿魚嘅味道。 火炙右口魚邊 壽司
燒過之後依然好肥美,好食。 海膽 壽司
味道鮮甜。 大拖羅 壽司
有輕輕燒過,食落有入口即化嘅感覺。 碎蔥吞拿魚腩手卷
吞拿魚蓉嘅份量好多,咬落啖啖滿足。
安格斯牛肉烏冬
烏冬口感彈牙。 關西安格斯牛肉壽喜鍋 $118
至於朋友就叫左呢個壽喜鍋嘅lunch set,同樣都係有沙律同埋茶碗蒸,仲有一碗白飯。茶碗蒸蛋香濃郁。 三文魚牛油果他他杯飯 +$38
Lunch set加配呢個只需$38,牛油果同三文魚嘅份量都幾多,幾抵食。 木村信州限定汽水 +$32
Lunch set加配就$32。今次有番茄味、士多啤梨味同埋波子汽水揀。士多啤梨味嘅汽水都幾少見,所以就試下。又幾好喎,唔會太甜,士多啤梨味都幾出。 為食嘅我地又散叫多左幾樣野食。
北海道右口魚壽司 $35
上面有牙蔥同辣嘅柚子,調返右口魚本身比較淡嘅味道。 富山白蝦 壽司 $48
上面加左自家制嘅海膽蛋黃粉,味道會偏甜少少。 九州油甘魚 壽司 $28
上面加左少少梅子醬,酸酸甜甜好開胃。 黃金松葉蟹肉 壽司 $32
撈左自家制蛋黃醋,有少少微酸,亦帶有蟹味。 玉子 壽司 $12
呢個玉子燒好特別。用左魚、蝦同埋植物撈埋雞蛋,再焗,冇撈任何麵粉但食落都好似蛋糕咁嘅口感,師傅話呢個其實係傳統嘅做法,幾值得一試。 軟殼蟹卷(4本)$88
軟殼蟹嘅份量唔少,有埋牛油果、青瓜同蟹子,食落幾豐富。 賀天招牌卷(3本)$68
招牌卷上面有一塊鰻魚,入面有牛油果、蟹肉同玉子燒等,好味。 日本黑豚肉萵筍 $45
黑豚肉嘅味道好香,薄薄嘅一片包住清新嘅萵筍。 法式鵝肝 $98
一片厚厚嘅鵝肝淋上黑醋汁,連埋竹炭多士一齊食,好肥美,咬落去爆汁咁。 伯爵茶千層蛋糕 $38
性價比幾高,為呢餐作一個好嘅結束。