2023-07-23
將軍澳鹹豬手出沒?!!大家不用擔心,唔係「咸」豬手,係食得嘅鹹豬手!今日介紹嘅來自將軍澳嘅「德國餐廳」大家又唔好誤會呀,間餐廳名真係叫「德國餐廳」!德國餐廳位於將軍澳海天晉匯商場,海天晉匯出名臨近海邊,餐廳裝修都很有格調,室內有一般四人枱,及幾張長枱,剛剛可以6人一齊食飯一齊坐,好又有德國feel !設有露台位,大家可以一邊吹下海風,一邊享受美食!German Pork Knuckle w/ Sauerkraut & Potato Salad $238德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律隻鹹豬手份量非常龐大,不過上菜時,已經骨肉分離,對於喜歡手機食先的朋友,可能會覺得想成隻上枱,視覺上可能會震撼一點!不過,其實啖啖肉,不用自己慢慢切,都好方便食!而調味上不會太鹹,肉身夠滑有口感,配埋芥末醬絕配!Super Sausage Platter $172德國超級香腸拼盆有「鹹豬手」又怎可以沒有「大肉腸」呢?整個拼盆,有幾款香腸,有芝士腸、香草雞肉腸、辣肉腸三款,每一款都各具特色!但同樣出色!Chef's Special Pasta $138香草醬煙肉三文魚意粉口感相當不錯,煙肉三文魚也好好味道整體來說:
德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律
Super Sausage Platter $172
德國超級香腸拼盆
Chef's Special Pasta $138
香草醬煙肉三文魚意粉
口感相當不錯,煙肉三文魚也好好味道
整體來說:餐廳以德國菜最出色,其他多國菜再自行考慮!而環境裝修也很格調!感覺好像去了德國酒館一樣!美中不足,露台對出,有一片好稀疏的草地,有少少大煞風景!