2021-02-12
牛年第一po~占卜cafe大家應該有聽過,但singing bowl cafe唔知大家又聽過未呢?Singing bowl(又名頌缽),係樂器之餘亦係個宗教法器,而敲響出來嘅聲音同頻率係可以作療癒功用嘅。位於西營盤,以身心靈為主題嘅 @vibes除左有身心靈嘅產品賣之外,仲有個超級吸睛嘅singing bowl high tea set😍😍😍High tea($298/1, $488/2)薑味橙汁🧃Mini ginger orange juice入口係濃濃嘅橙汁味,after taste先會係喉嚨感受到個份薑味。係新奇嘅感覺,雖然係橙汁,但多左份健康嘅感覺Savouries~🍴一口鮑魚配日本淮山蓉🦪(小金肉食pick⭐️)Abalone with cinnamon-vine paste鮑魚好大粒好彈牙好juicy🤩淮山未至於打到極碎,所以黏得來帶點口感,仲有微微嘅wasabi味,無論味道定口感都夠曬有層次😋素鵝肝蘆筍尖🎋(小金素食pick⭐️)No goose liver with asparagus素鵝肝好濃味好creamy,配左淋淋地嘅蘆筍整體會無咁鹹🥰🥰🥰不過下面塊餅對箍牙金來講略硬
High tea($298/1, $488/2)
薑味橙汁🧃
Mini ginger orange juice
Savouries~🍴
一口鮑魚配日本淮山蓉🦪(小金肉食pick⭐️)
素鵝肝蘆筍尖🎋(小金素食pick⭐️)
No goose liver with asparagus
素鵝肝好濃味好creamy,配左淋淋地嘅蘆筍整體會無咁鹹🥰🥰🥰不過下面塊餅對箍牙金來講略硬😅
黑毛豬火腿三文治🥪
Iberico ham & cheese bikini
黑毛豬火腿味道濃郁,同芝士真係絕配,不過要快啲食,如果唔係就會少左份香脆感
迷你山羊乳酪生果杯🧀
No goat cheese mini fruit bowl
芝士無素鵝肝咁creamy,但味道因為芝士邊嘅黑椒而增添左唔少嘅風味😌覺得太重口味嘅,仲可以配搭crackers或水果一齊食。一道菜幾種食法,睇得出小店嘅誠意❤️
自家製芝士醬三文魚撻🥧(朋友至like之選⭐️)
Homemade cheese spread salmon cup
個撻皮係超級,極度,充滿牛油香。芝士醬好creamy但唔鹹嘅,成個撻嘅鹹味來自塊三文魚。啲魚係幾厚切,食落去有浸油脂感,而且仲會砌成花嘅模樣,夠曬ig-able📸花嘅中間有兩粒清爽,中香魚油嘅酸豆。呢個撻又係道水準之作,亦係另一道口感同味覺上帶比你層次級享受嘅作品(點解可以咁好食🤯)
Sweets~🥄
松露芝士冰壺🥌
Truffle cheese curling
呢個芝士都幾濃,食落係軟身且帶點特別嘅韻味嘅😋
芝麻酥糖配夏威夷果仁🥜
Sesame halva with macadamia nut
雖然黑黑地賣相一般,但粒酥糖其實好特別,濃得來,因為係酥糖所以唔算好痴牙,而且除左甜味仲有少少鹹香,加埋果仁,無花果同脆片一齊食可以平衡翻芝麻嘅濃味
咖啡意式奶凍🍮
Coffee panna cotta
個奶凍係好軟滑,上面配搭嘅燕麥令口感無咁單調,只可惜小金同朋友都唔算係咖啡友,底層嘅咖啡對我地來講太濃,所以食唔曬😔
2人tea set包左兩杯$45嘅飲品,亦可加錢揀選其他飲品
Cold Beetroot rose latte🌹(原價$60)
呢個好多人揀,但我同朋友都覺得淡左啲,初頭飲落會有淡淡嘅玫瑰花香,after taste先會有淡淡嘅紅菜頭味,係幾特別嘅,未試過呢個配搭嘅人可以試下
Hot matcha latte🍵(原價$50)
要表揚下呢杯hot matcha latte,因為佢係我近年飲到,數一數二抹茶味好夠濃,一杯好高質嘅matcha latte👍🏻
*另一個賣點來啦!食呢個tea set可以免費獲得一個價值$168嘅mini singing bowl🥰🥰🥰