《喰楽 - 觀塘》一年一度既聚會☺️每年都會同我既bestie @kchelseapy過黎呢度食sukiyaki,價錢抵服務又好😉最平$468就可以食到高質和牛既sukiyaki套餐 🫶🏻片片都切得靚靚唔馬虎,最正係兩個人叫唔同既set都好,店員都會落手落力幫你席前烹調同分配🥰今次我地就叫左日本赤身和牛套餐$468及日本霜降和牛套餐$498,每個餐都包左三款前菜、蔬菜拼盤、和牛、雜炊同甜品🥹仲有我十分喜愛既白桃烏龍茶,每次黎都要捧住個肚離開,但真係勁滿足🍱前菜三味💁🏻‍♀️三文魚子蟹膏沙律•昆布帆立貝漬•汁煮牛筋腱今次既前菜同樣有三款,三文魚子蟹膏沙律記住要同啲沙律菜攪拌好先食,啲醬汁同蟹膏味道合拍,食到啖啖creamy既蟹肉味道👅而昆布帆立貝個味道較甜,肉質軟糯有口感,十分開胃🤤仲都炆到淋曬入曬味既牛筋腱都一樣無馬虎,個汁都係甜甜地,我認為三款前菜黎講最有驚喜係呢款汁煮牛筋腱👍🏻💁🏻‍♀️關西風壽喜燒由於我地叫左兩個不同既套餐,所以一共share食到六款不同部位既和牛肉,有啲仲要係稀有部位添,上枱當下好震懾眼球😍一盤大大既肉擺左喺眼前真係令人好興奮😆每個餐都會跟一隻蘭王蛋,而且白飯仲係無限
《喰楽 - 觀塘》
🍱前菜三味
💁🏻‍♀️三文魚子蟹膏沙律•昆布帆立貝漬•汁煮牛筋腱

💁🏻‍♀️關西風壽喜燒
,而且白飯仲係無限添加的😉有人好勁當晚食左四碗飯呀🤭同時間,店員仲上左一大盤蔬菜拼盤,素菜既種類都好多,店員會一片肉一啲蔬菜咁梅花間竹地安排俾我哋食😆而蔬菜拼盤仲有我至愛既蓮藕同芋絲👍🏻必食
💁🏻‍♀️宮琦牛西冷
打頭陣既西冷扒肉味較重,肉質較為結實,但咬落無筋好易都咬得開,第一件就令到我地有滿滿既幸福感

💁🏻‍♀️沙巴當
沙巴當食落口感較淋同埋軟熟,牛肉味都係重的,不過比起西冷就梗係西冷扒肉味重啲啦,佢既油脂分布較為平均,食多啖都唔會太膩

💁🏻‍♀️三筋
牛三筋又即係牛板腱,牛肉既上下方都有一條好明顯既筋,食落有咬口,煙煙韌韌的幾好味

💁🏻‍♀️上肩及下肩
又名赤身,肉質滑身但算係當晚肉味最濃郁既一款,點蛋汁再扒飯食一流🤤

💁🏻‍♀️和尚頭
最後一片牛肉係肉質肥美既和尚頭,由於油脂比較豐富,放喺最尾就最適合不過,因為食到尾其實都已經好飽有點膩,好彩個汁甜甜地吊番起個胃口☺️

雖然已經好飽,但係最尾仲有一個重頭戲和牛雜吹,上面再落咗京蔥同埋三文魚籽提味,濕濕地嘅口感,再加上甜甜嘅醬汁,雖然好guilty,但真係堅好食的😉甜品係炙燒豆腐雪糕,為當晚嘅晚餐作一個完美既句號
2024-03-21