2024-02-09 650 views
《臺北棧 - 銅鑼灣》記得前一段時間,突然之間好興食台式鮮奶麻糬,我個人本身都係一個煙韌控,對於一啲煙煙韌韌韌韌可以拉絲嘅食物特別難抗拒,今次就特登嚟咗呢一間好多人打卡嘅台灣餐廳,真係專程去試佢嘅鮮奶麻糬架😉其實咸食食落都好唔錯咼💁🏻‍♀️明太子甜不辣 $78甜不辣其實就即係由魚漿製成既魚片,口感彈牙煙煙韌韌的👍🏻係我喜歡既質感,上面淋左不少明太子沙律醬調味,隱約食到少少既辣味,濃味控應該會幾鍾意的💁🏻‍♀️髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅 $88我本來以為呢個蛋餅係當咸食咁食,但食落其實口味偏甜少少,個芋泥味道幾出,奶香十足,但我個人覺得有點蓋過左鹹蛋黃既香氣,不過成個小食打卡又真係幾靚既,當甜品食都幾唔錯💁🏻‍♀️魯肉伴台灣A菜 $88哈哈,A菜其實係咪即係油麥菜呀?個口感好似呢🤣食落爽口無渣,伴埋魯肉汁食十分香濃,味道不錯👍🏻💁🏻‍♀️招牌魯肉飯 $68魯肉飯都係我每次食台灣菜必食嘅item之一,飯粒我好著重架,佢用左珍珠米製作,米香味重同埋彈牙,可以掛上香濃既魯肉汁,入面混和左菇菌同埋一啲香料,油香十足而且食到粒粒分明既魯肉,好好食😋💁🏻‍♀️Oreo奶奶麻糬 $98食飽飽主食,當然就要食甜品啦🫰🏻今
《臺北棧 - 銅鑼灣》

💁🏻‍♀️明太子甜不辣 $78

💁🏻‍♀️髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅 $88

💁🏻‍♀️魯肉伴台灣A菜 $88

💁🏻‍♀️招牌魯肉飯 $68

💁🏻‍♀️Oreo奶奶麻糬 $98

食飽飽主食,當然就要食甜品啦🫰🏻今次我哋叫咗Oreo口味嘅鮮奶麻糬,一如介紹講既奶香十足☺️而且口感軟糯香滑,點Oreo粉食又點會唔好食😙雖然價錢上稍微有少少高,但都幾值得的,因為份量都幾多下,食曬都真係飽飽的,同人share食就最理想不過了

💁🏻‍♀️紅豆沙牛乳 $48

我朋友今次揀咗杯紅豆沙牛乳,味道其實有點似紅豆冰,但係佢紅豆嘅質地就比較滑身,飲落順喉又唔會太甜,同牛奶嘅味道好夾

💁🏻‍♀️玫瑰荔枝蘇打 $45
因為我鍾意玫瑰口味嘅東西,所以就揀咗呢杯玫瑰荔枝梳打,荔枝味幾重,同時都飲得到香甜嘅玫瑰糖漿味,但係我個人就覺得甜咗少少,怕甜嘅話記住要同餐廳講少甜
2024-01-31