2022-10-30 2114 views
#joyfood_山頂奈雪の茶 (山頂)📍山頂山頂道118號山頂廣場地下G08號舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━主打水果茶飲及歐包 霸氣系列行清爽路線🔆 亦有其他特色茶飲 例如寶藏系列 至於歐包就係豐富爆餡風💘━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🥤霸氣芝士草莓(圖1) $47 ▶︎ 上層係雪白色既芝士奶蓋 中層就有一粒一粒嘅草莓粒 最底就係粉紅既草莓味水果茶💕▶︎ 唔記得叫少糖 不過甜度竟然啱啱好 可以接受 👌🏻 芝士奶蓋香濃順滑 偏鹹但亦有少少yogort既感覺 所以唔會好漏 無咁罪惡🫣 茶底味道唔重 會被草莓味搶過風頭 不過整體味道算融合得不錯🥣 ▶︎ 可以先飲一啖奶蓋 再由下面吸起 最後淨一半既時候再攪勻飲 咁就有多重滋味啦🤩好味指數:●●●●○━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🥖 草莓魔法棒 (圖2) $36▶︎ 論顏值真係唔會輸 成個魔法棒可以切成五件 每一件都會有一粒士多啤梨 不過酸唔酸就睇運氣啦🫢 ▶︎ cream甜度啱啱好 質感都夠順滑 不過略嫌包體實在無太大驚喜 既冇士多啤梨味 都唔算太軟熟🤏🏻好味指數:●●●
#joyfood_山頂
奈雪の茶 (山頂)
📍山頂山頂道118號山頂廣場地下G08號舖
🥤霸氣芝士草莓(圖1) $47

好味指數:●●●●○
🥖 草莓魔法棒 (圖2) $36

好味指數:●●●○○
🥐 南瓜嘟嘟 (圖3,4) $28
▶︎ 呢個澎湃既拉絲真係要比個特寫🥳 外邊黃色既包體 入邊有南瓜泥 芋泥 麻糬😋 成個配色都好賞心悅目😙
▶︎ 整體甜度🉑 包體係三款當中最鬆軟嘅 南瓜味芋頭味都算出 麻糬偏甜 質感唔係煙韌 反而有啲似鼻涕🤫 可惜芋泥偏硬 唔知係咪加熱方式錯咗🤨

好味指數:●●●●○
🥨 霸氣榴蓮王 (圖5,6) $43
▶︎ 見到實物都嚇咗一吓 實在太大個 唔怪得要四十幾蚊一個包 切開嗰陣見到入面啲榴蓮餡就已經值返票價 ✅
▶︎ 一打開膠袋就聞到榴蓮味 味道有驚喜🤩 食落榴蓮味都非常濃郁 就連邊邊角角都有填滿餡料 配上些許有咬口既包體 幸福🫶🏻
▶︎ 榴蓮控必試!!!🔥

好味指數:●●●●◐
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到訪日期: 5月頭(下晝)
今餐快樂指數😋: ⑧⑧/①⓪⓪
性價比: 🌕🌕🌕🌕🌑
環境分: 🟦🟦⬜️⬜️⬜️
服務分:🔆🔆🔆🔅🔅
再訪意願:❤️❤️❤️❤️🤍
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
每日NG🫣: 應該鐘響先去攞嘢 但係我太迫不及待 結果企咗係店員隔離望住佢幫我切包 應該唔會嚇親佢嘅🌞

溫馨提示: 去嗰陣店內唔可以堂食 店內座位得幾個 唯有攞返屋企再加熱 加熱嗰陣我用咗微波爐一分鐘 空氣炸鍋三分鐘 新鮮熱辣辣😎
#香港美食 #山頂美食 #山頂 #奈雪の茶
#foodiehk #foodie #hkfoodie #hkfood
#麵包 #歐包 #水果茶 #飲品店 #茶飲
霸氣芝士草莓
草莓魔法棒
南瓜嘟嘟
霸氣榴蓮王
2022-05-04
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$50 (Tea)
霸氣芝士草莓
南瓜嘟嘟