2017-05-27
細個嘅時候,因為住喺沙田,A媽間唔時就會帶我去新城市食祖樂比Jollibee!麥當奴就有大大隻麥當奴叔叔,而祖樂比就有大大隻祖樂比蜜蜂!仲記得,當年佢嘅炸雞同意粉係好好味㗎!10年前去菲律賓旅行,仲會突登去祖樂比食lunch。到3年前,經過中環,路過當年祖樂比最後一間分店,興致勃勃入去食隻熱狗下午茶,雖然感受到異國風情,但味道真係……唔會有下次囉!到今日,經過北角見到有新開張,連名都由祖樂比變成快樂蜂原來M佬由細到大都無食過架!所以今日入去試多次,俾多次機會佢啦!結果係……炸薯條:薯條仲幼過其他對手,薯味唔濃。炸雞:炸雞係夠脆、好嫩滑,仲好大舊添,但炸粉都好多,雞肉唔夠Juicy,仲無乜雞味。磨菇飯:汁唔多,磨菇少都算,最重要係啲飯生米,完全無動機去食第二啖。呢間快餐店嘅最大特色就好似去咗菲律賓旅行,享受異國風情,但味道就大不如前。M佬仲話KFC平咁多,下次食炸雞都唔會揀佢。唔知係我食多咗好多好西,定真係佢變咗呢?
炸薯條:薯條仲幼過其他對手,薯味唔濃。