2017-10-04 382 views
放假去左太和租單車踩出沙田再回來,出發前先醫飽個肚,火車站向太和路個邊方向行,有好多食肆,見到其中一間排隊本來不打算入去,但偷望左個meal 同環境,lunch set 幾平(唔怪得咁多人)而且裝修如餐廳名子一樣:木船設計已經吸引了我,決定排隊,一會就安排好位置給我們。入去見到五顏六色的木條牆身,彩色塗烏牆,門口還有1/4船造型area與大玻璃窗結合,整個裝潢設計特色之外,透進來的陽光令餐廳內部頗為光猛,感覺舒適。 泰式雞絲扎肉湯河($43)芽菜下竟然雞絲滿滿及多片扎肉,雞絲肉質夠腍滑,數片扎肉,特色扎肉彈牙鮮甜,湯底味道亦香濃,湯差不多給我喝光,河粉幼滑份量算多 泰式炒通菜($38)通菜微辣唔油膩,新鮮幼嫩,而且入味好味道泰式鳯爪跟餐加($10)必叫前食:醃酸辣泰式去骨鳳爪食落酸辣又開胃涷檸茶跟餐加$2整體來說,食物的份量多,食物的質素高,價錢合理,店員服務態度良好有禮貌,值得再來❤️

泰式雞絲扎肉湯河($43)
泰式雞絲扎肉湯河

泰式炒通菜($38)
通菜微辣唔油膩,新鮮幼嫩,而且入味好味道
泰式炒通菜
泰式炒通菜

泰式鳯爪跟餐加($10)
必叫前食:醃酸辣泰式去骨鳳爪食落酸辣又開胃

涷檸茶跟餐加$2