2020-12-17 1833 views
深水埗開了一間食店,名叫「家後」,食物都帶點家常菜的味道,好有親切感。家常便飯就係媽媽有信心煮得好味嘅就會煮出嚟俾屋企人食嘅菜式,所以家後呢度亦如是,有餃子、車仔麵、小食、仲有日式飯團同甜品,沒有什麼太集中嘅主題,但每一份都係用心之作。先來一杯鹹檸七,跟餐加$12,價錢合理,仲有大大粒鹹柑桔喺入邊,保證夠味道。日式飯團用上日本珍珠米,粒粒煙韌彈牙,而佢係日式牛肉飯嘅味道,仲加入一啲牛蒡絲,鹹味適中,簡單好味又健康。麻辣雞腎份量好多,感覺好似夾極都仲有咁,雞腎夠爽口,麻辣味道我覺得OK,但如果唔食得辣嘅朋友,就會覺得比較辣啲啲!雞翼叫咗兩款,分別係滷水雞翼同秘製炸雞翼,個人就覺得炸雞翼當然係香口好味好多啦!但佢嘅滷水雞翼都係味道適中,而且火候啱啱好,雞翼嘅肉質仍然保持嫩滑,所以各有千秋啦!家後嘅鎮店之寶就一定係佢嘅餃子,除咗有一般比較常見嘅椰菜餃、白菜餃之外,佢仲有比較特別嘅芫茜餃同埋洋蔥餃。我本人就好愛芫茜嘅味道,所以就一定覺得好食,而最驚喜嘅係連我個唔鍾意食芫茜嘅朋友都覺得好好味,因為熟咗嘅芫茜加埋豬肉嘅肉汁充滿整隻餃子,配合煎得香脆嘅餃子皮,真係有回甘嘅效果!另外店員仲特別推介佢哋
日式住家飯糰
麻辣雞腎
鹵水雞翼
秘製炸雞翼

另外店員仲特別推介佢哋出品嘅洋蔥豬肉餃,咁我就當然試吓啦,今次係我初嘗洋蔥餃嘅味道,出面真係冇見過,原來佢係用上紫洋蔥,所以食起上嚟特別香甜又多汁!👍🏼
洋蔥豬肉煎餃
店員非常親切,主動問我哋要唔要試吓佢嘅自家製菜甫同埋自家製XO醬,菜甫帶點辣,非常惹味,而我仲食得出佢嘅XO醬充滿着魚露嘅香味,香而不辣。
芫茜豬肉煎餃
車仔麵嘅配料同一般嘅車仔麵大致相同,但佢嘅湯底就比較特別,首先可以揀嘅係豬骨湯同牛骨湯,另外仲有佢嘅自家製湯底,聽朋友講上次佢幫襯時食過嘅係粉葛蓮藕湯,所以可以清晒成碗見到碗底。
車仔麵
最後就輪到食甜品,日式芝士蛋糕有原味、冧酒提子、抹茶口味三款選擇,我第一次食就當然試吓原味先,質感好實在,食得出好足料,甜度亦啱啱好,非常驚喜!
日式芝士蛋糕
另外一款甜品就係焦糖牛奶布甸,牛奶布甸非常香滑,底部仲有焦糖嘅味道,呢個甜品都值得一讚!
日式焦糖牛奶布甸
「家後」其實位處於遠離繁華旺區嘅小街上,但見都有好多熟客,亦有慕名而來嘅新面孔(例如我😅),能夠吸引人嘅全因為充滿家的味道,家的感覺,以及猶如家人般的親切感!❤️
Type of Meal
Lunch