2017-07-09 3201 views
「麻辣」呢兩個字,相信香港十個人有九個人都食過。但老套D講句,幾多人食過真正既麻辣?香港想食麻辣,90%以上都係食到辣而不麻既菜式,或者用化學調味料去煮既菜式。點解?快囉丶慳成本囉!所以,今時今日要係香港搵到麻辣菜式,的確唔係咁易!好彩既係,我搵到一間!邊個話大魚蛋一定要入長洲食架?😍我係香港島就搵到一間超好食嘅麻辣小館,入面重有麻辣大魚蛋添😋正宗麻辣煮法,又麻又香,絕對唔係出面靠調味料嘅假麻辣或者死辣🙅🏻‍♂️雖然置身於鰂魚涌嘅小巷入面,但真係識搵食嘅朋友自然識得搵上門土匪雞翼呢家野,相信好多人都係因為食譚仔先開始食到。但係,譚仔雞翼雖然好食,但永遠都食唔到「麻丶辣」呢兩個字呢道既土匪雞翼集齊左麻丶辣丶香既味道,而且雞翼每隻都大大隻,入面好多肉汁。加上臨上台之前再用火槍燒一燒,令到味道勁加香。最後忍唔住Encore左呢隻雞翼一次口水雞半隻,但係份量都好足下。麻香味好正~食落唔算話好辣,但係勁惹味。老老實實,一舊雞夠我食半碗白飯啦。啖啖雞都好厚肉,正!食左咁耐,都係時候食番D澱粉質啦。難得一樣唔辣既野食,就叫左個羊肉麵。麵既味道幾香,湯頭都算甜,係咁多道辣野之中真係特別。羊肉岩我口味,有
紅油口水雞
啖啖雞都好厚肉,正!
羊肉湯麵
食左咁耐,都係時候食番D澱粉質啦。
羊肉岩我口味,有少少羶,但係好正!
水魚牛肉
食到最後,忍唔到口要叫多道水煮牛肉
水魚牛肉
水煮牛肉同魚肉其實好正,明明見到有勁多油同辣椒去煮,但係口味唔會覺得好重口味或者好辣好油膩。
每塊牛肉都充滿左香料既味道,麻辣得黎又唔會冇哂牛肉既香味。
牛肉本身煮得唔會過老,但係又入哂味,都幾考功夫架。牛肉有彈性,口味又正,都只係$65蚊咋救命。
呢個價錢加兩碗白飯,夠哂兩個人送飯啦!
2017-07-04
羊肉湯麵